Skip to main content

Vaarwens 957 op 08-12-2021

Jarig op een zonnige wintervaardag…957 Jan 10

Onze gast van vandaag is Jan (geb. 1941) en hij is getroffen door Parkinson, de ziekte die je categorisch alles af neemt. Jan kan niet lopen en weet het soms allemaal niet meer, maar hij kan wel van sommige dingen nog wel genieten. Via internet wordt er gespeurd en ook via horen en zeggen komen zijn naasten op het spoor van onze stichting. Er wordt een aanvraag ingediend, want Jan zou het heerlijk vinden om even er tussen uit te zijn en niet hoeven zorgen en denken… Vandaag gaat Jan op een zonnige winterdag varen!

In Amsterdam maken dagschipper Rochus, boots Lucas en gastvrouw Lyda de MS Vaarwens klaar voor een mooie vaardag. De zon schijnt, maar het is koud. Dan komt het gezelschap na een kort ritje aan uit Eemnes en Jan hijst zich met verzamelde krachten uit de auto en gaat direct in zijn rolstoel zitten. Zijn echtgenote Marianne haalt een grote taart tevoorschijn, want Jan is jarig. Na een warm onthaal snel aan boord en daar is koffie met gebak!

Rochus vraagt waar Jan heen wil en dat wordt de Zaanse Schans. Even later draait de motor en gaan de trossen los, op naar de Voorzaan. Na even wachten kunnen we de Wilhelminasluis in en zo tokkelen we rustig langs alle bezienswaardigheden aan de Zaan. Jan en Marianne genieten met volle teugen en de camera’s klikken om herinneringen te maken.

We meren aan bij de – altijd weer gastvrije – molen ‘Het Jonge Schaap’, waar Lyda een heerlijke lunch serveert. Daarna gaat Marianne de molen in en Jan blijft gezellig aan boord keuvelen met de bemanning. Met dank aan de molenaars voor de rondleiding in de prachtige molen komt Marianne weer aan boord en beginnen aan de retourreis. Weer wordt er genoten van de prachtige omgeving en het prachtige weer, waarbij we zelfs in alleen een trui in de kuip kunnen vertoeven en Jan vergeet even zijn slechte voorland…

Terug in Amsterdam keert de werkelijkheid terug, maar getuige de hartelijke op Jan zijn gezicht, heeft dat nog weinig invloed op zijn humeur. We nemen afscheid en ruimen het schip op zodat ze weer klaar ligt voor de volgende wens…

Sterkte Jan
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Dagschipper Rochus, boots Lucas en gastvrouw Lyda voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Jan 12
Jan 18
Jan 19
Jan 20
Jan 24
Jan 25
Jan 28
Jan 29
Jan 30
Jan 31
Jan 33
Jan 35
Jan 40
Jan 42
Jan 47
Jan 49
Jan 55
Jan 56
Jan 58
Jan 61