Skip to main content

Vaarwens 984 op 17-03-2022

Scheepsmachinist aan boord…984 Dirk 10

Op de intake wordt ingevuld: “Mijn man komt uit Rotterdam en heeft vroeger op Shelltankers als machinist gevaren. Rondje varen door de havens zou heel leuk voor hem zijn. Hij heeft vroeger ook een zeilboot gehad en veel op het Haringvliet gevaren.” De aanvraag van Jeanne is voor haar man Dirk (geb. 1948) uit Zevenbergen. Stukje bij beetje gaat hij - mede door de ‘vergeetziekte’ - achteruit en het batterijtje is nagenoeg leeg. Toch blijft de trek naar het water en via de buurman wordt Jeanne getipt op Stichting Vaarwens. Ze twijfelt geen moment en vult het aanvraagformulier in. Vandaag gaat Dirk weer varen…

We mogen nog steeds genieten van het mooie weer en ook vandaag belooft een mooie dag te worden. Dagschipper Henri heeft er al een flinke rit op zitten vanuit Kollum (Noord Friesland) en boots Anneke uit Weesp is ook al aan boord. De koffiepot is gevuld en de broodjes zijn gehaald, maar er staat beiden eerst nog een flinke klus te wachten…

Een mooi verslag van boots Anneke:

Om half tien staan Henri en ik de boot te poetsen. Vannacht is er woestijnzand met de regen meegevierd en dat heeft de boot oker gekleurd. De ramen moeten schoon, onze gasten gunnen we een mooi uitzicht. Dan wordt er koffie gezet en arriveert de wensambulance met daarin Dirk en Jeanne. Ze hebben al een flinke rit achter de rug. Dirk is misselijk, zeeziek van het geschommel in de ambulance. We starten dan ook rustig en wachten nog op Jasper en Marijn - de kinderen - die nog onderweg zijn. Inmiddels wordt de taart klaar gezet want Dirk is vandaag jarig. Het is een bijzonder cadeau voor hem dat hij met de vaarwens deze dag viert. Hij houdt van het water en varen heeft hij veel gedaan.

Gelukkig zakt de misselijkheid en zijn ook de kinderen gearriveerd. We brengen een gelukwens uit en genieten samen van het lekkers. Henri start de motor, de trossen los, het IJ op richting Zaandam. Onderweg kijkt Dirk zijn ogen uit, vrachtschepen in alle maten. Hij kent de typen schepen allemaal en beroepsschipper Henri vult de informatie aan. We varen langs de Bulkhaven, Petroleumhaven, Ertshaven en de Kolenhaven. Dan draaien we de Zaan op. Veel oude industriegebouwen, soms omgebouwd tot mooie appartementen, de mooie groene Zaanse huizen met hun ‘goedejaarseind’, Dirk en de andere gasten genieten. Meerdere keren zegt Dirk “ wat is dit leuk”. Toen hij vanochtend zo vroeg op moest en nog een hele reis voor de boeg had kon hij zich dit niet voorstellen.

We gaan de Wilhelminasluis door en meerdere bruggen draaien speciaal voor de MS Vaarwens. Dan komen de molens van de Zaanse schans in het zicht. “ Dit heb ik nog nooit gezien, wat is dit leuk” horen we Dirk blij zeggen. Ook voor Jasper, Marijn en Jeanne is dit nieuw. Een echte belevenis. We meren aan bij de houtzaagmolen. Na relaxed van de lunch te hebben genoten zijn we allemaal hartelijk welkom in de houtzagerij. Enthousiast vertellen de vrijwilligers over hoe alles werkt. Iedereen kijkt z’n ogen uit. Het duizelt Dirk bijna, zoveel interessante verhalen als hij hoort. Aan boord moet hij er even van bijkomen.

Inmiddels is de zon heerlijk gaan schijnen en geniet Jeanne even van een eigen momentje voor op het schip. Op de terugweg neemt Marijn het stuur even over. Dirk vertelt trots dat zijn dochter ook goed zeilen kan, dat sturen lukt haar dus wel. Wanneer we weer op het Noordzeekanaal varen krijgt Dirk ook de kapiteinspet op en stuurt hij een heel eind terwijl grote vrachtschepen voorbij komen en achter ons aan varen. Het lijkt de wilde vaart wel.

Normaal zou Dirk nu gaan slapen, (dan zou hij naar “het lek gaan luisteren” zoals hij dat noemt) maar deze dag houdt hij zijn energie. Wanneer we de marinehaven naderen, neemt Henri het roer weer over. Zo komen we weer veilig en voldaan aan bij onze ligplaats. We nemen hartelijk afscheid van elkaar na een bijzondere dag op het water. Heel goede reis gewenst en hopelijk niet “zeeziek” worden in de ambulance.

Vaarwel Dirk
Auteur Vaarwens/Anneke

Met dank aan:
Dagschipper Henri en boots Anneke voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het ambulancevervoer
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Dirk 13
Dirk 17
Dirk 20
Dirk 24
Dirk 39
Dirk 46
Dirk 48
Dirk 54
Dirk 60
Dirk 63
Dirk 64
Dirk 69
Dirk 71
Dirk 72
Dirk 75
Dirk 76
Dirk 82
Dirk 86
Dirk 92
Dirk 93