Skip to main content

Vaarwens 987 op 28-03-2022

Het verlangen is gebleven…987 Ewold 10

Soms komen er wensen binnen, waarbij je denkt, hoe is het mogelijk! Deze tekst staat beschreven in de toelichting van de wens; “Ewold heeft een grote passie voor de scheepvaart. Had zijn toekomst graag op zee gezien, maar door toedoen van de ouders is hem deze toekomstdroom helaas ontnomen. Mentaal heeft dit een traumatisch verlangen naar de zee opgeleverd. Daarom betekent deze vaarwens heel erg veel voor hem.”
Ewold (geb. 1940) lijdt aan COPD en is afhankelijk van zuurstof. Hij gaat steeds verder achteruit en zijn zoon René ziet zijn worsteling met het eindeloze verlangen om te varen. Via via vindt hij Stichting Vaarwens en vult een intake voor zijn vader in. Vandaag gaat Ewold varen…

In Amsterdam is het - in tegenstelling tot de afgelopen weken - een beetje mistig en zwaar bewolkt, maar er is ons beloofd dat we de zon nog te zien zullen krijgen. Dagschipper Peter en boots Johan maken de MS Vaarwens klaar voor onze ‘zeeman’. Dan komt de auto aan op de haven na een flinke rit vanuit Hoogezand. Het vervoer van Ewold had nogal wat voeten in aarde, maar het NBC (het bedrijf dat al jarenlang gratis onze brochures en glossy’s verzorgd en verzend) heeft een werknemer ingeschakeld en een auto beschikbaar gesteld om Ewold en zijn naasten naar Amsterdam te brengen. Hulde aan deze fantastische mnedewerking!

Een prachtig verslag van boots Johan:


Buiten is het door de mist nog frisjes maar binnen staat de kachel aan en de koffie met lekkers staat klaar, dus eerst maar een bakkie. Schipper Peter vertelt welke kant we zoal kunnen opvaren maar Ewold is er duidelijk in, hij wil veel vrachtboten zien. De Vaarwens vraagt toestemming om de trossen los te gooien en via het Noordzeekanaal de diverse industriehavens in te varen om de gewenste boten te kunnen gaan bekijken.

De gasten kijken hun ogen uit, als we de enorme schepen op enkele meters afstand naderen. In de Westerhaven, Mercuriushaven en Amerikahaven zien we de olieopslagterreinen, containeropslag, schroot- en katoenhandel en nog vele andere bedrijven, die druk bezig zijn om lading te lossen en te laden. Holland is groot geworden in de transport- en overslagsector en hoe bijzonder is het om dit van dichtbij te kunnen aanschouwen.

We kiezen een aanlegsteiger in de Westerhaven en tussen de enorme zeeslepers genieten we van een heerlijke lunch. Een enorm roll-on-roll-off transportschip met duizenden auto’s aan boord vaart vlak voor ons langs…
En dan is er ineens de beloofde zon en besluiten we weer verder te varen. Schipper Peter geeft het roer over aan Ewold, die de rest van de middag het stuurwiel niet meer uit handen geeft. De familie geniet inmiddels lekker op het voordek van de zon en een hapje en drankje. We hebben nog wat tijd over en varen langs het Centraal Station en duiken nog even het Oosterdok in om het scheepsvaartmuseum en een replica van een VOC-schip de ‘Amsterdam’ te bekijken. Ewold zijn reguliere middagslaapje is er helemaal bij in geschoten, veel te druk met sturen en indrukken verwerken. Slapen doet hij straks wel weer in de auto terug naar Hoogezand!

Om 16 uur nemen we - na te zijn aangemeerd in de Marina - afscheid van elkaar en kijken we terug op een geweldig mooie dag. We zien de grote glimlach op het gezicht van onze hulpschipper van vandaag, die van alle flessen zuurstof deze dag amper iets heeft gebruikt door de ‘vaarwensboost’.
Als iedereen weer in de auto zit, hebben ze nog een ritje te gaan naar Hoogezand, maar dat is het helemaal waard!

Vaarwel Ewold
Auteur Vaarwens / Johan

Met dank aan:
Dagschipper Peter, boots Johan en gastvrouw Ellie voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Het NBC voor het regelen van het éénmalige vervoer
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Ewold 103
Ewold 106
Ewold 108
Ewold 113
Ewold 122
Ewold 127
Ewold 131
Ewold 143
Ewold 147
Ewold 150
Ewold 151
Ewold 153
Ewold 158
Ewold 162
Ewold 167
Ewold 172
Ewold 189
Ewold 195
Ewold 197
Ewold 206
Ewold 217
Ewold 232
Ewold 242
Ewold 247