Skip to main content

Vaarwens 1003 op 29-04-2022

Blogger en YouTuber aan boord…1003 Manon 10

Onze gaste van vandaag is de jonge Manon (geb. 1991) en ze heeft op 5-jarige leeftijd een auto ongeval gehad en hersenletsel opgelopen. Hierdoor is zij afhankelijk van haar rolstoel, maar desondanks staat zij zeer positief in het leven. Het verhaal van Manon is indrukwekkend en haar (bonus)vader René Smits van Smits Jachtmakelaardij is een grote vaarliefhebber en sponsor van Stichting Vaarwens.
Manon en haar familie trekken er graag samen op uit om te gaan varen, maar Manon merkt hierbij dat ze niet volledig kan genieten van zo’n dag op het water. Dit komt doordat het varen in haar situatie toch net iets moeilijker en wat meer gedoe is dan voor valide mensen. Daarom besloot haar (bonus)vader een vaarwens voor haar aan te vragen om een dag onbeperkt te kunnen genieten van een vaartocht.

Manon is blogger en vlogger: “Ik maak blogs en video’s over alles wat te maken heeft met leven met een beperking. Hierbij focus ik me vaak op de toegankelijkheid en mijn beleving van alle uitstapjes die we maken en dingen die ik doe. Zo heb ik 3 jaar lang video’s gemaakt voor Nationale Vereniging de Zonnebloem over de toegankelijkheid van vrijetijdslocaties en mijn beleving van een dagje uit. Hiermee wil ik de drempel voor andere mensen met een beperking verlagen om eropuit te gaan.
Ik voel me vereerd dat ik mee mag met jullie boot en ik wil dit graag vastleggen voor mijn volgers om meer bekendheid te geven aan het mooie werk van Stichting Vaarwens.”

De missie van Manon sluit perfect aan bij de missie van Stichting Vaarwens en daarom brengen we het nuttige en het aangename graag samen tijdens deze vaarwens van de onfortuinlijke Manon. Des temeer mensen Stichting Vaarwens kennen, des te beter, want we horen nog altijd weer; “Dit had mijn … moeten weten!”
Dagschipper Klaas en boots Gerda maken kilometers, want deze toppers komen uit Wormerveer en Harderwijk om deze vaarwens te doen. Geweldig! Ze zijn al op tijd aan boord om de voorbereidingen van de vaardag te treffen en dan komt Manon met haar naasten aan op de haven. Als auteur word ik vandaag gevrijwaard, want het geweldige verslag van Manon staat hieronder.

Een prachtig verslag van Manon:

Vol enthousiasme en gezonde nieuwsgierigheid vertrok ik samen met mijn vriend Stijn vanuit Utrecht naar de NDSM werf in Amsterdam waar wij warm welkom geheten werden op het schip van de Vaarwens. Even later arriveerden ook mijn moeder en (bonus)vader. Het zonnetje deed hard zijn best om door de wolken heen te komen, maar het was gelukkig droog en we hadden ons warm aangekleed. Bij het aan boord gaan van het schip via de elektrische oprijplaat was ik stil en helemaal onder de indruk van de grote ruimte, de toegankelijkheid en alle aanpassingen. Wat geweldig is dit! Vanwege het weer was de tent op het achterdek dichtgeritst om zo de binnenruimte wat groter te maken. Gerda en Klaas waren super vriendelijk en terwijl wij samen met Klaas de route voor de dag uitkozen, werden we door Gerda voorzien van koffie en heerlijke roomsoezen.

We besluiten om via ’t IJ richting de binnenstad van Amsterdam te varen om wat leuke en herkenbare beelden te kunnen schieten voor de vlog die ik vandaag maak van onze tocht. We kijken allemaal onze ogen uit naar de schepen die om ons heen liggen en Stijn en mijn (bonus)vader staan al gauw op het voordek, terwijl ik heerlijk aan het bijkletsen ben met mijn moeder. Maar als de mannen lang wegblijven, ben ik toch ook wel nieuwsgierig geworden naar het uitzicht. Gerda laat me zien dat het eenvoudig is om de tent open te ritsen, waardoor ik ook met mijn rolstoel op het gangboord kan staan. Helaas is mijn rolstoel net te breed om naar het voordek te gaan, maar hier heb ik een fantastisch plekje. We varen via het Eye Filmmuseum verder de stad in richting Science Museum NEMO en langs VOC schip ‘Amsterdam’.

Eenmaal aangekomen bij de eerste brug (Kortjewantsbrug) komen we erachter dat we vandaag veel geduld zullen moeten hebben. De brugwachter is vandaag namelijk in haar eentje en terwijl wij wachten zien we haar fietsen over de Nieuwe Herengracht om de volgende brug voor ons te kunnen openen. Maar dat maakt ons niet uit, wij hebben de tijd! Ik kijk mijn ogen uit naar de prachtige Amsterdamse grachtenpanden en we zwaaien vrolijk terug naar alle mensen die naar ons roepen en zwaaien vanaf de kade. Wat is dit leuk!

Eenmaal op de Amstel vraagt Klaas mij of ik even wil sturen en dat laat ik mij uiteraard geen twee keer zeggen. Met mijn rolstoel neem ik plaats op het in hoogte verstelbare plateau achter het roer en met één druk op de knop doet Klaas het plateau omhoog. Mijn ouders vertellen trots dat ik mijn rijbewijs en een aangepaste auto heb, maar een schip besturen is toch wel andere koek! Gelukkig krijg ik aanwijzingen van mijn (bonus)vader. Als we langs het museum de Hermitage en het prachtige Amstel Hotel varen, ben ik stiekem een beetje afgeleid en mag Klaas het weer overnemen.

Op de Amstel, nabij Park Somerlust, besluiten we aan te meren en te lunchen op het schip, zodat we ook op tijd weer terug kunnen om alle bruggen door te gaan. De lunch is super uitgebreid en er is voor ieder wat wils: luxe broodjes, bolletjes, met salade of pesto en mozzarella en tomaat. Er is koffie, melk, sapjes… We worden helemaal in de watten gelegd. Na de lunch vind ik het een mooi moment om Klaas kort te interviewen voor mijn vlog over zijn vrijwilligerswerk voor de stichting. Ook met Gerda praten we over haar ervaringen met stichting Vaarwens. Door hetgeen wat zij beiden vertellen, zie ik nog meer hoe bijzonder deze stichting is en hoe waardevol de vaartochten zijn voor de deelnemers. Prachtig!

Na de lunch varen we op ons gemak weer terug naar de NDSM werf en merken we dat we allemaal een beetje stil zijn van de indrukken die we deze dag hebben opgedaan. Terwijl iedereen lekker binnen zit, neem ik weer plaats op het vertrouwde plekje aan het gangboord buiten. Want ik wil genieten van alles wat er te zien is.

Lieve mensen van stichting Vaarwens, super bedankt voor deze fantastische dag! Ik hoop dat mijn verslag en mijn vlog eraan mag bijdragen dat jullie in de toekomst nog heel veel vaarwensen in vervulling kunnen laten gaan!

De vlog van Manon is binnenkort te zien op: www.youtube.com/manonvandenheuvel. Meer informatie over Manon en haar missie vind je op: www.manonvandenheuvel.com.

Sterkte en dank Manon
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Dagschipper Klaas en boots Gerda voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Waternet voor de vlotte brugbediening door de stad
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Manon 11
Manon 13
Manon 16
Manon 17
Manon 18
Manon 28
Manon 30
Manon 32
Manon 34
Manon 36
Manon 39
Manon 40
Manon 43
Manon 45
Manon 46
Manon 47
Manon 48
Manon 52
Manon 55
Manon 59