Skip to main content

Vaarwens 1002 op 28-04-2022

Nog éénmaal genieten van het varen…1002 Frans 10

Op late leeftijd wordt Frans (geb. 1930) getroffen door de woekeraar die in zijn lichaam huishoudt. In het hospice wacht hij op wat gaat komen, maar zijn zoon Felix merkt dat hij nog erg graag een keertje het water op zou willen nadat ze onze folder in het hospice hebben gekregen. De intake wordt ingevuld en vandaag al wordt hij met de Stichting Ambulancewens Nederland gebracht, gevolgd door zijn zoon Felix, diens vrouw en een kleinkind.

In Amsterdam is de rust na Koningsdag weergekeerd en dagschipper Peter is samen met boots Hanneke het schip aan het gezellig maken. Het is bewolkt, maar droog en er is weinig wind. De koffie wordt klaargezet en dan is het wachten op de gasten. De ambulance arriveert vanuit Boxtel na een anderhalf uur durende rit en daaruit komt Frans… Hij heeft er zin in!

Een mooi verslag van schipper Peter:

Frans had er inderdaad helemaal zin in na de lange rit vanuit Boxtel. Deze voormalige slager kon niet alleen lekkere worsten maken en vlees verkopen, maar heeft ook een passie voor het water. Zo was hij met zijn eigen schip regelmatig te vinden in de Biesbosch en de Zeeuwse meren. Jaren geleden heeft hij, toen de kinderen nog jong waren een binnenvaartvrachtschip gekocht van 23m. Dat schip vervoerde toen nog koren en heette de Korenvaar. En om het verhaal nog gekker te maken heette de toenmalige eigenaar ook meneer Korenvaar. Dat verzin je natuurlijk niet! Het mag duidelijk zijn dat die naam nooit meer is veranderd. Frans heeft het schip helemaal verbouwd tot pleziervaartschip.

De kinderen - zo vertelde zijn zoon - hebben altijd een geweldige tijd gehad op de Korenvaar in de weekenden en de vakanties. Het schip is nog steeds in de familie, want één van zijn zoons heeft het schip nu in zijn bezit. Dit jaar is helaas het noodlot toegeslagen. Een aantal weken geleden is zijn vrouw na 65 jaar samenzijn overleden… een hard gelag. Reden genoeg dus om een mooie dag mee te maken op de ‘MS Vaarwens’.

Hij wou zich met de vaarroute laten verrassen door ons, en zo geschiedde het. Hanneke en ik hadden gekozen voor een hele nieuwe route. We voeren via het Scheepvaartmuseum naar de prachtige Amstel, waar nog druk werd gewerkt na koningsdag en via Diemen en Duivendrecht kwamen we aan in Driemond. Aldaar gingen we het Amsterdamrijnkanaal op en kwamen we via het IJ terug in Amsterdam. Dit was echt een heerlijke route en met een heerlijk zonnetje een prachtige dag.

Dan komt de Amsterdam Marina weer in zicht en de werkelijkheid keert terug. Frans heeft genoten van alles wat hem ten deel viel en vergat af en toe zijn voorland! Dát is waar we het voor doen…
Na nog een groepsfoto te hebben gemaakt naast het schip, nemen we afscheid van Frans die met een hoofd vol herinneringen terugkeert en zal wachten op wat gaat komen..

Vaarwel Frans
Auteur Vaarwens / Peter

Met dank aan:
Dagschipper Peter en boots Hanneke voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het ambulancevervoer
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Waternet voor de vlotte brugbediening door de stad
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Frans 11
Frans 12
Frans 14
Frans 17
Frans 19
Frans 21
Frans 22
Frans 24
Frans 25
Frans 26
Frans 29
Frans 30
Frans 33
Frans 34
Frans 39
Frans 41
Frans 43
Frans 44
Frans 47
Frans 49