Skip to main content

Vaarwens 1033 op 14-06-2022

1033 Angelique 10DOL op water…

Vandaag maken we een mooie dag met de jonge Angelique (geb. 1981). Ze ligt in het Hospice de Olijftak in Ede. De arme Angelique is uitbehandeld verklaart na darmperforatie en bijkomende problematieken. Op de intake vulde haar vader in; “Angelique is DOL op water. Al sinds dat ze kan lopen/zwemmen! Ze heeft ook haar vaarbewijs. Een vaartocht is altijd het eerste uitje waar ze aan denkt als ze iets mag kiezen. Ze zal er dus ongetwijfeld van genieten! Enige punt van aandacht is, dat ze snel uitgeput raakt.”
Er blijkt enige spoed, want voor Angelique kan het leven ieder moment eindigen, dus gaat ze vandaag al mee varen…

In Amsterdam is het weer een stralende dag met wat sluierbewolking als dagschipper Sido en bootsen Willem en Lewie de MS Vaarwens klaarmaken. Ze hebben de tijd, want Angelique komt wat later omdat haar energiepakketje ‘s morgens is opgeladen moet worden…
Dan arriveert het gezelschap met twee auto’s. Angelique is dermate verzwakt, dat ze amper nog kan lopen, dus gaat ze snel in de rolstoel. We gaan aan boord en dagschipper Sido verwelkomt iedereen en maakt een vaarplan onder het genot van een kopje koffie.

Een mooi verslag van boots Willem:

Als schipper Sido vraagt wat de voorkeur heeft om heen te varen maakt Angelique heel snel de keus; “Ja, naar de Zaanse Schans met die mooie molens!”
Omdat we wat later vertrekken dan normaal gooien we snel de trossen los. Iedereen geniet van het prachtige weer, de pleziervaartuigen en enorme zee- en binnenvaartschepen. Onderweg dek ik samen met boots Lewi de tafel, want de gasten hebben best trek na een flinke rit.

Als we aankomen in Zaandam is de lunch genuttigd en dan blijkt het een zeldzame dag te zijn… er staat geen wind en dus staan de molens stil! We krijgen een mooie rondleiding door de grote zaagmolen ‘Het Jonge Schaap, deze keer zonder herrie van krakende en piepende mechanieken en het schaven van de zagen door de boomstammen.
Angelique geniet van ieder moment van de dag, maar vecht tegen haar vermoeidheid. Ze krijgt echter een persoonlijke uitleg van één van de molenaars

De terugreis verloopt voorspoedig en passen nog net in de sluis bij twee grote vrachtschepen.
Het onderling contact tussen vader Pierre, dochterlief en vrienden is erg warm. Hoewel we nu zien dat de energie van Angelique snel opraakt heeft iedereen zichtbaar genoten van deze reis. We nemen met pijn in het hart gezamenlijk afscheid van Angelique.

Vaarwel dappere Angelique
Auteur Vaarwens / Willem


Met dank aan:
Dagschipper Sido en bootsen Lewi en Willem voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten... 


Angelique 101
Angelique 104
Angelique 107
Angelique 110
Angelique 113
Angelique 114
Angelique 115
Angelique 119
Angelique 120
Angelique 123
Angelique 124
Angelique 127
Angelique 129
Angelique 131
Angelique 132
Angelique 133
Angelique 134
Angelique 136
Angelique 139
Angelique 142