header2

We hebben in 2022 gevaren op:

Vaarwens 1040 op 20-06-2022

1040 Joke 10Nog éénmaal trouwdag vieren…

Door ziekte MS en een herseninfarct kan onze gaste Joke (geb. 1950) alleen nog maar praten, verder niets.
Deze dag, is haar trouwdag met haar lieve man en dat wil ze nog één keer vieren, want Joke heeft haar plan al getrokken en zal zeer binnenkort het aardse gaan verlaten. Ze wil graag naar nog éénmaal naar de Zaan want daar liggen haar ‘roots’.

In Amsterdam schijnt de zon alweer dapper over de stad als dagschipper Wouter, boots Lucas en gastvrouw Ellie de MS Vaarwens voorbereiden voor brancardbezoek. De familie brengt zelf taart mee, dus hoeven we alleen de heerlijke broodjes te halen bij de Hema. De koffie pruttelt en het wachten is op de Wensenambulance uit Amsterdam die Joke aan boord zal brengen…

Een mooi verslag van schipper Wouter:


Lekker vroeg arriveerde de Wensenambulance, bestuurd door chauffeur Pedro en verpleegkundige Monique met onze gasten van vandaag. Joke werd vergezeld door haar man John, hun zoon, dochter en schoonzoon.
Na de kennismaking zijn we allen ingescheept op de Vaarwens. Onder het genot van het eerste kopje koffie gingen de trossen los en voer de Vaarwens via het Noordzeekanaal de Voorzaan op.
Hoe dichter wij bij Zaandam kwamen, des te meer ging de familie herkennen. De passage van de Wilhelminasluis en alle opeenvolgende bruggen liep van een leien dakje; op het moment dat de sluis of brug in het zicht kwam gingen de lampjes al op rood/groen en konden wij in één streep doorvaren. Alsof de goden wisten dat dit een thuiswedstrijd betrof…

Wat een pracht gezicht was het, toen wij net na het verlaten van de Wilhelminasluis het appartementsgebouw waar Joke & John wonen passeerden. Vele buren in de aanpalende appartementen hadden de vlag uitgestoken en stonden te zwaaien en te applaudisseren! Wat een warm onthaal van deze buurt…
Zelfs de Spoorbrug stond reeds in geopende stand toen de Vaarwens er aan kwam, zodat wij al heerlijk vroeg konden aanmeren bij de molen ‘Het Jonge Schaap’. Bijna alle molens van de Zaanse schans draaiden vandaag, behalve het Jonge Schaap want daar waren de schilders bezig met onderhoud. Jammer want het is zo’n pracht om daar even binnen te kijken als de zagen in bedrijf zijn…

De lunch was weer voortreffelijk verzorgd door Ellie, hiervoor dank. Toen alle opvarenden hun buik weer vol hadden, werd de reis over de Zaan vervolgd. Wij zijn nog via de Zaanbrug door gevaren voorbij de Zaanbocht tot aan de televisietoren van Wormer. Daar heeft de Vaarwens de steven gekeerd en werd de terugreis aangevangen. Nu was er grote drukte bij de Wilhelminasluis, maar wij konden nog net mee schutten met een groot Rijncruiseschip zodat we weer vlot terug in het Amsterdamse waren.

Voor Joke was het nu genoeg, met een prachtig beeld van de Zaan op het netvlies werd de Vaarwens weer op haar vaste plekje afgemeerd.
Wij namen afscheid van een dappere vrouw met een prachtige familie, we hebben allemaal genoten vandaag…

Vaarwel Joke
Auteur Vaarwens / Wouter

Met dank aan:
Dagschipper Wouter, boots Lucas en gastvrouw Ellie voor hun inzet
WensenAmbulance Amsterdam voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lief berichtje van Thelma:

Lieve allemaal,
Wij zijn zo dankbaar voor gisteren. Mijn moeder haar wens is echt uitgekomen en wat was het genieten om dit met elkaar te mogen mee maken. Echt heel bijzonder en zal ons voor altijd bij blijven als 1 van onze dierbaarste herinnering ooit. Heel erg bedankt en jullie zijn allen toppers!!
Veel liefs Thelma

Joke 102
Joke 104
Joke 108
Joke 110
Joke 113
Joke 115
Joke 128
Joke 129
Joke 131
Joke 132
Joke 133
Joke 134
Joke 136
Joke 145
Joke 150
Joke 157
Joke 162
Joke 163
Joke 168
Joke 171

E-mail