Skip to main content

Vaarwens 1063 op 26-07-2022

1063 Peter 10"Het stuurt net als een bus..."

Onze vaargast voor deze dag is Peter (geb. 1947), die samen met zijn vrouw Corry en nog vier andere dierbaren (Liesbeth, Ria, Anny, en Toon) de vaardag komen beleven. Zus Liesbeth heeft in overleg met zijn echtgenote de vaardag aangevraagd. Peter heeft asbest kanker, is benauwd, heeft geen conditie en veel pijn. De naasten van Peter hebben deze vaardag als verrassing voor hem gehouden maar zijn vrouw is wel op de hoogte.

In Amsterdam maken dagschipper David en bootsen Johan en Aleid de Vaarwens klaar voor de dag. Als alle voorbereidingen klaar zijn, is er koffie en we hebben er zin in. Nu maar wachten op Peter en zijn gevolg die een flinke rit vanuit Best voor de boeg hebben.

Een prachtig verslag van boots Johan:

Door de vakantieperiode is het lekker rustig op de weg en komen de gasten al om 10 uur aan bij de Marina.
Het is nog bewolkt en er valt een spatje regen maar vanmiddag hebben de weergoden ons zon beloofd. Eerst maar aan boord voor een bak koffie met wat lekkers. Schipper David wil gaan vertellen wat de mogelijke vaarroutes voor vandaag zijn maar zodra de 1e “Zaanse Schans” wordt genoemd steekt Peter al zijn vinger op. Dat is dus snel besloten. We gooien de trossen los en varen richting Zaandam.

Peter heeft 36 jaar lang “op de bus gezeten” en had altijd nog de wens om op een lange tocht met een binnenvaartschip te gaan varen samen met zijn lieve vrouw Corry. Liesbeth heeft geprobeerd deze wens in vervulling te laten gaan maar de duur en zwaarte van een dergelijke trip zou Peter niet meer kunnen doen door zijn ziekte. De binnenvaartschipper waarmee contact is gelegd verwees zus Liesbeth door naar de Vaarwens. En zo helpt een andere schipper toch om een andere wens in vervulling te laten gaan.

Bij de sluis bij Zaandam verhuist het hele gezelschap van het achterdek naar de voorkant om alles goed te kunnen zien. De cacao-lucht van de cacao-fabrieken komt ons al goed tegemoet en we zien de boten vol met het product wegvaren naar een andere bestemming. Zoals altijd mogen we aanleggen bij molen “Het Jonge Schaap” en krijgt de familie uitleg over het zaagproces. Met veel mankracht wordt er net een 19 meter lange boom vanuit het water de molen ingetrokken om eerst in 3 stukken te worden gezaagd en daarna in dunnen planken. En dat alles dankzij de wind.

Johan maakt inmiddels de lunch klaar zodat er gegeten kan worden zodra iedereen weer aan boord is.
Op de terugweg gaan we opzoek naar een klein sluisje waar Peter regelmatig kwam en herinneringen heeft aan de bielzen die er werden gefabriceerd met de bijbehorende carboleum lucht. We denken dat het bij het Mallegat sluisje is geweest. De beloofde zon is er inmiddels ook en verhuist het gezelschap naar het voordek. En onder het genot van een drankje en later nog een versnapering is het een-en-al Brabantse gezelligheid.

Peter besluit aan het roer plaats te nemen en zegt; “Hij stuurt net als de bus”, en de glimlach op zijn gezicht wordt steeds groter. De familie kijkt vol respect toe terwijl ze de droppotten langzaam leegeten.
Omdat we lekker vroeg konden vertrekken varen we ook nog door naar Amsterdam CS waar het cruiseschip de “Jewel of the seas” ligt afgemeerd. Daarna nog Zijkanaal K in waar Corry haar fototoestel verder aan het werk zet en verteld dat ze uitkijkt naar hun 50-jarig huwelijksfeest begin september. We hopen met haar dat ze met hun dierbaren ook dan een mooie dag mogen hebben.

Vlak voor 4 uur meren we de Vaarwens weer aan de kade en lopen we met de gasten naar hun auto’s.
Het lukt Peter niet om afscheidswoorden uit te spreken maar zijn emotie en ferme handdruk zeggen meer dan woorden.
Lieve gasten; bedankt voor jullie gezelligheid en veel sterkte voor wat nog gaat komen!

Vaarwel Peter
Auteur Vaarwens / Johan

Peter: † 7-3-2023

Met dank aan:
Dagschipper David en bootsen Johan en Aleid voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Peter 101
Peter 105
Peter 117
Peter 119
Peter 127
Peter 138
Peter 145
Peter 158
Peter 164
Peter 179
Peter 183
Peter 187
Peter 198
Peter 200
Peter 201
Peter 205
Peter 208
Peter 212
Peter 222
Peter 229
Peter 245
Peter 253
Peter 258
Peter 263