Skip to main content

Vaarwens 1166 op 30-05-2023

1166 Flip 10 Donkere wolken…

Onze gast vandaag is Flip (geb. 1935) en hij treft het niet op zijn oude dag. De kanker met uitzaaiingen in de botten heeft zijn werk gedaan. Hij is uitbehandeld, er volgt geen ziekenhuisopname meer en nu een heeft hij ook nog een gedeeltelijke dwarslaesie. Donkere wolken hangen boven zijn hoofd en dochter - en mantelzorgster - Lydia schrijft op de intake: “Mijn vader geeft al een poos aan dat hij erg eenzaam is en aangezien hij altijd heeft gekampeerd en een buitenmens is, wilde hij graag met de hele familie een keer gaan varen op een boot nu hij er nog is.”
Daar gaan wij vandaag voor zorgen

Een prachtig verslag van boots Marjon O:


Vandaag was de dag van Flip. Vanmorgen rond 10.15 uur kwam Flip met de ambulance samen met dochter Lydia en schoonzoon Patrick. Het was een lange rit, helemaal vanuit Zwolle… Lydia was als mantelzorger al helemaal vroeg uit de veren. Vanwege het vroege vertrek was er nog geen thuiszorg dus nam zij de zorg van vader voor haar rekening. Dochter José en kleindochter Dunya waren al eerder gearriveerd. Het was een bewolkte dag maar onze gasten hadden er zin in!

Eerst lekker aan de koffie met een soesje. Er was nog één soesje over en die gaf ik aan kleindochter Dunya. De lieverd zegt; “Geef hem maar aan opa want het is vandaag zijn dag!”
Schipper Niels hield een praatje over het reilen en zeilen aan boord van de MS Vaarwens. Het vaarplan was snel gemaakt, want Flip wilde graag naar de Zaanse Schans. Snel de trossen los door bootsen Marjon & Marjon.

We varen eerst een stuk over het Noordzeekanaal. Flip vertelt me dat hij graag zeeman had willen worden, maar mocht dit niet van zijn ouders. Veel te gevaarlijk! Het werd een leven in de bouw, maar het water bleef trekken. Vandaar de wens om vandaag met zijn kinderen en kleindochter met ons een dag mee te varen. Het was genieten voor Flip en zijn dierbare familie, er viel genoeg te zien vanaf het water. Flip kreeg een ereplaatsje bij de schipper en kon zo alles goed zien.

Op het achterschip tref ik Lydia. Ze heeft zware jaren achter de rug. Als mantelzorger van haar vader en ook nog een baan, staat ze al tijden onder hoogspanning. Dit horen we zo vaak helaas…
Na het schutten in de Wilhelminasluis en wat bruggen, zijn we aangemeerd bij de zaagmolen Het Jonge Schaap. Hier hebben we genoten van een heerlijke lunch verzorgd door de HEMA.

De familie ging aan wal om de molen te bezoeken. Mooi om te zien hoe alles werkt in de molen. Er werden flink wat planken gezaagd! Flip bleef aan boord, door zijn dwarslaesi was het helaas niet meer mogelijk om mee te gaan, want er past net geen brancard in de lift van de molen.
We varen – nog steeds begeleid door donkere wolken - weer rustig terug richting thuishaven Amsterdam. Patrick en Dunya hebben nog even het roer van Niels overgenomen en dat ging ze prima af. Stoer hoor van Dunya! Ze ging ook nog even de hele crew langs voor hun namen. Wie weet horen we nog iets van haar!

We waren mooi op tijd terug in de thuishaven en dan nog even met z'n allen op de foto bij het schip. Na een warm afscheid ging ieder weer zijn pad. Met een brok in onze kelen zwaaien we de ambulance uit, waarin Flip weer huiswaarts keert, nog altijd met die donkere wolken boven zijn hoofd…
Dag Flip, dag lieve Dunya, Lydia denk een beetje om jezelf, dag mooie familie. Veel sterkte met wat nog komen gaat.

Vaarwel Flip
Auteur Vaarwens / Marjon O

Met dank aan:
Dagschipper Niels en bootsen Marjon Otto en Marjon Krol voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Flip 105
Flip 108
Flip 111
Flip 113
Flip 114
Flip 121
Flip 125
Flip 126
Flip 133
Flip 138
Flip 143
Flip 145
Flip 149
Flip 162
Flip 167
Flip 172
Flip 176
Flip 178
Flip 182
Flip 185