Skip to main content

Vaarwens 1168 op 02-06-2023

1168 Jantinus 10Mini-Cruise naar Het Jonge Schaap

Onze hoofdgast vandaag was Jantinus, onlosmakelijk met zijn Aaltje. De aanvraag was gedaan door Froukje, super-vriendin van het stel, met haar Willie.
De aanleiding is dat Jantinus en Aaltje zo graag nog een keer een cruise zouden willen maken, maar dat is helaas niet meer mogelijk. Ik denk dat wij hen en hun vrienden een mini-cruise hebben gegeven, met alle belevingen en positiviteit die een cruise kan brengen. Met dank aan Vaarwens.

Een mooi en warm verslag van boots Jacqueline:

De dag begon helaas bewolkt, dan is op het water alles grijs. Het water en de lucht. Schipper Frouk had de AH leeggekocht, want de Vaarwens had nieuwe voorraad nodig. Jacqueline werd richting Hema gestuurd door haar schipper voor de broodjes. Bepakt en bezakt op de Vaarwens alles uitgepakt en ingericht. Dan wordt de Vaarwens klaargemaakt: rolgordijnen open, stoelen klaargezet in een gezellige setting. Toiletpapier-check. Koffiebus gevuld-check. bootshaak klaargelegd-check. Voor een Vaarwens doen de vrijwilligers het nodige om de dag een mooie Vaarwens te laten zijn.

Om 10 uur telefoontje: ”Wij zijn er om 10:15 hoor!”. Stipt op tijd kwamen de gasten aan en Jantinus wordt opgehaald met de rolstoel vanaf de ambulance.
Welkom aan boord, koffie met een soes, en na de lange rit van onze gasten kwamen de emoties los. Een traan en een arm moet kunnen, want daarna gaan we met zijn allen voor een memorabele dag, een dag die er zijn mag. In overleg werd de lunch-bestemming besproken. Hobbelen over het Markermeer of cruisen over het Noordzeekanaal en toerist-in-eigen-land op de Zaanse Schans. Daar waren onze gasten nog nooit geweest, hoe leuk dan. Ondertussen was de koffie, al dan niet met slagroom en pindarotsjes niet aan te slepen. Fijn dat er zo genoten wordt van kleine dingen.

Gaandeweg het varen - en zeker toen de Zaanse Schans naderde - werd Froukje helemaal enthousiast, haar fotocamera heeft overuren gemaakt. Jantinus zag het allemaal aan, een stille Drent met een heel groot warm hart. Hij heeft geen woorden nodig om te genieten. Aangemeerd bij molen Het Jonge Schaap en uitgelegd dat er de mogelijkheid is om de molen te bezoeken, dus gaan allen van boord en worden een ervaring rijker als toerist in eigen land. Hoe mooi is Nederland. En toen zagen Frouk en ik wat een Vaarwens doet. Jantinus liep en klom de hele molen door, die lieve man had oog voor alles. En Aaltje slechtte met haar krukken alle trappen.

Na het Molenbezoek, even uitpuffen. Nieuwe koffie gezet. De heerlijke lunch van de Hema ging er na het Molenbezoek zeer vlotjes in, wat wil je ook: aspergesalade, kipsalade, tonijnsalade, roomkaas, filet americain en krentenbollen...
We kregen eindelijk wat blauwe lucht Dus was de opdracht van Frouk: “Kom, trossen los, we gaan de spoorbrug halen!” Goede inschatting van Frouk, want de zon liet zich nu echt gelden, bijna zomers gevoel, daar hoort ijs bij. Derhalve de vraag in de sluis Zaandam aan Jantinus: “He lieverd, we hebben zon en er is kans om een ijsje te halen zoals het op een echte cruise ook gaat, wat zeg jij?”
“Nou, daar zeg ik niet nee tegen... “ Volgens mij betekende dat uit de mond van deze stille Drent een volmondig ‘Ja’!
Aangemeerd na de sluis en even geïnventariseerd welke ijsjes gewenst werden, 2 bolletjes pp.
IJsjes genoten en dan toch echt weer terug naar de Marina. Frouk en ik wilden graag Jantinus anders leren kennen. Een man die het roer letterlijk in handen neemt, en Jantinus deed het. Hij heeft de Vaarwens vanaf Zaandam naar de Marina gevaren. Die lach die hij toen liet zien, daar deden we het voor!

Onderwijl hadden Jacqueline, Aaltje en Froukje (vriendin) de boeken met de leukste verhalen van Evert onder hun leesneus gegeven. Ik ga niet herhalen welke verhalen, Aaltje en Froukje, maar ze waren leuk, toch? Jullie hebben gelachen, en daar gaat het om, lachen, mensen. Dank mooie gasten, wat zijn jullie een prachtig hecht vriendensetje. Hou elkaar nog lang vast…

Vaarwel Jantinus
Auteur Vaarwens / Jacqueline


Nog een klein stukje van de vaargasten:
Vanuit Drenthe naar Amsterdam. Veilig vervoerd in de wensambulance door Jaap
en Atsje.
Aan boord van de Vaarwens werden we in de watten gelegd door Jacqueline en
bedreven over het water gevaren door Frouk.
We voelden ons echt welkom en hebben genoten. De goed verzorgde catering, de 
anekdotes, het bezoek aan de zaagmolen Het Jonge Schaap, Jantinus aan het roer.
Het verslag en de foto's, heel treffend!
Zo kunnen we terug kijken op een geweldig mooie dag.
 
Lieve mensen bedankt voor deze ervaring!
Jantinus, Aaltje, Froukje en Willie


Met dank aan:
Dagschipper Frouk en boots Jacqueline voor hun inzet
Wensambulance Noord Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Jantinus 100
Jantinus 103
Jantinus 104
Jantinus 110
Jantinus 115
Jantinus 117
Jantinus 119
Jantinus 124
Jantinus 125
Jantinus 126
Jantinus 128
Jantinus 135
Jantinus 146
Jantinus 148
Jantinus 158
Jantinus 161
Jantinus 162
Jantinus 164
Jantinus 171
Jantinus 173