Skip to main content

Vaarwens 1169 op 05-06-2023

1169 Antoinette 10Samen zijn……

Onze gast vandaag is Antoinette, een jonge vrouw getroffen door de ziekte van Huntington. De gezondheid gaat snel achteruit, bij de Vaarwens komt het verzoek om een mooie dag samen te beleven. Antoinette komt samen met haar moeder Marjo en Fred, haar zus Nathalie en haar dochter Romy en zoon Wesley. Dus volle boot vandaag, maar daar varen wij zeker zo goed mee.

Een prachtige impressie van boots Wijnie:


De Vaarwens ligt er mooi bij op deze stralende dag. De zon schijnt, de noorden wind laat zich van zijn beste kant zien en is goed te hebben. De achterflappen van de tent kunnen gewoon open zodat wij een varend terras op het water hebben. Het wachten is op onze gast maar daar zit nu precies de crux. Ondanks alle goede voorbereiding is de reservering bij de Wensambulance niet goed doorgekomen en dat is natuurlijk niet zo 1,2,3 in te vullen. Maar de Vaarwens zou de Vaarwens niet zijn als er niet samen naar een oplossing gezocht wordt en mooier nog ook gevonden wordt!! Een rolstoelbus van Topaz.nl is beschikbaar en komt met Antoinette aan boord uit Leiden.

De familie is inmiddels al aan boord en heeft al een beetje kunnen wennen met een kop koffie en iets lekkers erbij. Later dan gepland, maar altijd nog in de ochtend arriveert de bus met Antoinette en dan zijn we compleet.
Ons is verteld dat de conditie van Antoinette niet veel actie toelaat en misschien een hele dag zelfs wel te lang is, dus we besluiten in goed overleg om lekker een beetje op het IJ en omgeving te blijven zodat wij zonder tussenkomst van sluizen en bruggen terug kunnen naar de haven als dat nodig is. Dus trossen los en gaan!

Lekker langs de Houthavens ons vergapen aan de nieuwbouw, die helemaal niet heel lelijk is als je de tijd neemt om goed om je heen te kijken, de nieuwe boulevard achter het Centraal Station wordt al goed gebruikt, een cruiseschip ligt te stralen aan de terminal. De dames aan boord van de Vaarwens proberen in contact te komen met een leuke kapitein en er wordt inderdaad enthousiast teruggezwaaid. Op zoek naar een plekje om te lunchen komen we veel “verboden aan te leggen” bordjes tegen dus besluiten we om al varend de tafel te dekken en te eten. Sido zoekt de luwte op van het Vliegenbos en we verbazen ons maar weer eens over de rust en het groen aan deze kant van de stad.

Weer terug op het IJ zien we de oude fabriekshallen en de terrassen en restaurants die daar de laatste jaren zijn gevestigd, een mooi hergebruik van de oude ruimte.
Ondertussen zit Antoinette te genieten van het gezelschap en de lekkere happen die haar moeder haar toestopt. Het praten gaat niet meer, maar aan de gezichtsuitdrukking kunnen wij makkelijk aflezen dat het een mooie dag is op deze manier. Fred geniet van het water en waant zich weer een beetje terug in zijn jeugd als kind van een binnenvaartschipper. Nathalie is een hele goede hobby fotograaf, dus wij verwachten dat er wel een mooie reportage in het familiealbum terecht komt. Romy is van de categorie stille genieter, zij werkt in de horeca en kan zich nu eens een keer heerlijk laten verwennen. Wesley is met zijn 15 jaar lekker bewegelijk aan boord, neemt af en toe het roer even over, zit heerlijk in de zon voorop het dek en amuseert zich prima, voor de catering is hij ook een zeer dankbare gast. En Marjo, ja Marjo blijft zorgen, je bent moeder of je bent het niet. Met bewondering zien wij hoe zij positief en lief de hele dag in contact is met Antoinette.

Omdat het nog steeds goed gaat, laten wij de haven nog even rechts liggen en gaan het Zijkanaal H nog in. Een bijzonder strookje groen met woonboten met aan de andere kant de Noorder IJpolder, ontstaan bij de afgraving voor de aanleg van de A10. Zo leer je nog eens wat!
Zo langzamerhand komt het eind van onze tocht in zicht. Dat komt mooi uit, want de energie is ook een beetje op. Maar waar wij dachten, misschien niet de hele dag te kunnen varen is het toch maar mooi drie uur, dus ook nu weer blijkt dat de Vaarwens iedereen de goede energie geeft.

De bus van Topaz verschijnt weer op de kade en wij nemen afscheid van Antoinette en haar familie. Wij wensen hen heel veel sterkte en hopen dat zij de positieve instelling vast kunnen houden.

Vaarwel Antoinette.
Auteur Vaarwens / Wijnie

Met dank aan:
Dagschippers Sido boots Wijnie voor hun inzet
Topaz voor het vervoer
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Antoinette 101
Antoinette 105
Antoinette 108
Antoinette 110
Antoinette 111
Antoinette 114
Antoinette 117
Antoinette 121
Antoinette 122
Antoinette 123
Antoinette 125
Antoinette 127
Antoinette 131
Antoinette 132
Antoinette 139
Antoinette 140
Antoinette 144
Antoinette 145
Antoinette 147
Antoinette 148