Skip to main content

Vaarwens 1186 op 07-07-2023

Als de regie om zelf te gaan waar je wilt, steeds meer en meer wegvalt.1186 Ans 10

Al vroeg is de bemanning van de Vaarwens, schipper Rochus en boots Carla, in touw om alles in gereedheid te brengen voor Ans, onze vaargaste van vandaag. Ans, een vrouw die na een mooi leven zoals ze later ons vertelt, nu toch het lopen en bewegen steeds minder zelf kan aansturen. Kort voordat ze de diagnose ALS kreeg, was ze genezen van een kwaadaardige gast. En nu moest en moet ze, sinds twee jaar, maar weer ongevraagd kunnen dealen met een leven waarin haar spierkracht snel afneemt. Maar Ans is geen vrouw om bij de pakken neer te zitten, ze gaat ervoor om elke dag die zich aandient ook te genieten van wat er wel is en wat ze wel kan.

Om even voor 10.00 uur mag de Vaarwens Ans en haar man Auke, als ook dochter Daniëlle met haar man Koen en het “kleine zusje” van Auke, Annemiek en haar man Francis ontvangen. Het gezelschap heeft al een lange tocht vanaf Arnhem gehad, dus de koffie is meer dan welkom. Rochus vertelt een en ander over de Vaarwens en waar deze het gezelschap vandaag zoal naar toe kan brengen. Voor Ans is het direct helder, de Zaanse Schans daar wil ze graag naar toe. En nog voor het eerste kopje koffie leeg is, verlaat de Vaarwens Amsterdam Marina.

De lucht is strakblauw, de zon heeft zich voorgenomen ons vandaag volop te vergezellen en neemt voor de wenselijke verkoeling een heerlijk briesje mee. De Zaanse Schans is na een vlotte schut van de Wilhelmina sluis al snel in zicht. De bries, die wat is toegenomen, doet de molens, als welkom aan Ans, volop draaien.

Intussen is het zitje voorop de boot ontdekt en kijkt Ans, intussen haar lange broek verruilt voor een zomerse korte broek, haar ogen uit. Met haar vullen dochter Daniëlle en schoonzus Annemiek gedrieën het bankje. Auke staat aan de reling te genieten van al wat hij ziet, maar zeker ook van het gezelschap op het bankje. De cacaolucht die het gezelschap op stukjes van de Zaanse schans vergezelt, en die menig neus wat laat optrekken, brengt ook het verhaal van de VOC weer tot leven.

Rochus brengt de Vaarwens tot de brug van Wormerveer, keert haar en meert het schip af bij Houtzaagmolen “Het Jonge Schaap”. Met een zwier staat de rolstoel met Ans op de steiger en ook de rest van het gezelschap wil graag rondkijken en uitleg krijgen bij deze houtzaagmolen. Ondertussen zet de bemanning een mooi aangeklede lunch klaar. Als het gezelschap terug aan boord is, valt deze dan ook in goede aarde.

De trossen gaan los en de terugtocht wordt ingezet. Ans en haar schoonzus Annemiek, die ook ziek is door het bezoek van de kwaadaardige gast, vleien zich op de lekkere ruststoelen op de achterklep van de Vaarwens. Twee paar ogen vallen toe geholpen door het gekabbel van de Vaarwens, die ligt te wachten voor de Julianabrug. Daniëlle vertelt ondertussen over de reis die haar ouders onlangs nog naar Curaçao hebben gemaakt. Nu het nog kon wilden ze terug naar daar waar ze van 1971 tot 1977 hadden gewoond en waar Daniëlle en haar zus geboren zijn. Het afscheid van Curaçao viel Ans zwaar omdat ze niet wist of en hoe ze deze dierbare plek nog eens terug zou zien. Maar bij terugkomst in Nederland wist Ans zichzelf toe te spreken en vond ze weer haar kracht dat op te zoeken, waar ze van kon genieten.

Na een opnieuw vlotte schut verlaat de Vaarwens de Zaanse Schans en kiest het ruime sop van het Noordzeekanaal. Via een rondje op het IJ waarbij het “nieuwe“ Centraal station van Amsterdam bewonderd wordt, kiest de Vaarwens haar route naar de thuishaven Amsterdam Marina waar zij om 15.30 uur afmeert.

Ans wat was het fijn jou aan boord te mogen hebben, jij hebt laten zien hoe genieten een grote kracht kan zijn, daarmee heel waardevol voor ieder die jou ontmoet.

De bemanning van de Vaarwens wenst jou van harte dat wat goed voor jou is!

Auteur Vaarwens / Carla

Met dank aan:
Dagschipper Rochus en boots Carla voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Ans 100
Ans 102
Ans 103
Ans 104
Ans 105
Ans 107
Ans 109
Ans 111
Ans 113
Ans 120
Ans 126
Ans 131
Ans 132
Ans 137
Ans 145
Ans 146
Ans 147
Ans 157
Ans 158
Ans 163