Skip to main content

Vaarwens 1204 op 02-08-2023

Door regen en wind richting de Zaanse Schans...
1204 Ria 10
Een mooi verslag geschreven door schipper Hans:

Vandaag gaan we er een mooie dag van maken voor onze vaargaste Rie (geb. 1931) uit Alkmaar, en dat zullen we toch echt voor een groot deel zelf moeten doen, want het weer heeft er vooralsnog geen zin in om daar aan bij te dragen. Al vroeg zijn we aan boord om de Vaarwens klaar te maken voor vertrek. Ada komt in de stromende regen met alle boodschappen aan boord, we zetten de paraplu’s alvast klaar en werpen nog even een meewarige blik op de buienradar... Met een vaarwens is er echter niets dat de pret kan drukken en Ada is er dan ook van overtuigd dat we vandaag nog voorop kunnen zitten.

Al lekker vroeg krijgen we een belletje van de Wensenambulance Noord-Holland dat ze in aantocht zijn en rond de klok van tien arriveert ons gezelschap. Onze vaargaste Rie, haar dochter Pien, verzorgster Sanne en de ‘bemanning’ van de Wensenambulance, Lucia en Paul. Rie’s andere dochter was helaas niet in staat om mee te gaan vandaag.

Na de koffie - met lekkere soesjes uiteraard - gooien we de trossen los en zetten we koers richting de Zaanse Schans. Als alles meezit, hopen we vanmiddag in het zonnetje ook nog een stukje in Amsterdam te kunnen varen. De Amstel is momenteel voor de Vaarwens helaas niet bereikbaar i.v.m. beperkte doorvaarthoogte.

Rie gaat van de brancard af en nestelt zich in een gemakkelijke stoel in de kuip. De regen komt met bakken uit de lucht maar regelmatig maakt iemand even een rondje buitenom met de wisser om een beetje zicht naar buiten te houden.

Rie verblijft sinds ruim een jaar in verzorgingshuis Westerhout in Alkmaar, waar zij het zeer naar haar zin heeft. Korte termijn geheugen mag dan wat minder zijn maar aan haar lange termijn geheugen mankeert niks. Ze vertelt dat ze is geboren in Amsterdam;  “Opeens was ik er", en nadien heeft ze veel omzwervingen met haar ouders gemaakt. Geboren begin dertiger jaren heeft ze de oorlog bewust meegemaakt en vertelde hoe erg het was dat de Duitsers destijds de huizen van de mensen - in onder andere Rotterdam - inpikten waar zij toen woonde.

Rie heeft de Schoeffers opleiding gedaan maar wilde eigenlijk altijd schooljuf worden. Ze was. en is altijd dol op kinderen geweest, maar juf worden is er helaas nooit van gekomen. Uiteindelijk hebben Rie en haar man zich gevestigd in Alkmaar en heeft ze vier kinderen grootgebracht; twee zoons en twee dochters. Gelukkig wonen die allemaal redelijk in de buurt van Alkmaar. Pien woont zelfs in Alkmaar dus een bezoekje is zo gedaan.

Ondertussen stomen we verder richting de Wilhelminasluis maar onze ‘tijdwinst’ verdwijnt als sneeuw voor de zon met een tegenschuttin en, overige vaart die mee moet lopen…
Maar…onze weervrouw Ada wijst naar de lucht en inderdaad, het begint een beetje uit te klaren en zowaar zit het zonnetje er nog aan te komen. We meren aan bij Houtzaagmolen Het Jonge Schaap en genieten van een heerlijke lunch. Dankjewel Ada!
Het gezelschap inclusief Rie is wel geïnteresseerd in een bezoekje aan de molen dus zo gezegd zo gedaan. Hier worden we zoals altijd met open armen ontvangen en we krijgen een mooi verhaal van de gids. Het duizelt Rie engszins, zoveel indrukken en informatie. maar ze doet haar best bij te blijven.

Met een flink aantrekkend windje gaan we op de terugweg. Het zonnetje doet inmiddels goed haar werk en het wordt flink warm in de kuip. En inderdaad, er wordt heerlijk voorop vertoefd en Rie knapt af en toe een uiltje.
Eenmaal weer op het Noordzeekanaal varen we nog even door richting IJ-haven, het mooie gerestaureerde Centraal Station Amsterdam, de schommels op het voormalige Shell gebouw etc.

Rond kwart over vier wederom aangemeerd bij de Marina waar we afscheid nemen van een zeer vermoeide Rie, maar genoten heeft ze!

Veel sterkte lieve Rie.
Pien, Sanne, Lucia en Paul ook zeer bedankt voor jullie gezelligheid en hand-en-spandiensten!

Lieve groet,
Vaarwel
Auteur Vaarwens / Hans.


Met dank aan:
Dagschipper Hans en boots Ada voor hun inzet
Lucia en Paul van Wensenambulance Noord-Holland
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Ria 100
Ria 103
Ria 104
Ria 106
Ria 108
Ria 111
Ria 118
Ria 119
Ria 123
Ria 125
Ria 126
Ria 128
Ria 129
Ria 133
Ria 138
Ria 142
Ria 157
Ria 158
Ria 162
Ria 166
Ria 167
Ria 168
Ria 171
Ria 175