Skip to main content

Vaarwens 1223 op 28-08-2023

Een prachtige vaarwens, maar wel zonder golven……
1223 Joop 10
Stichting Ambulance wens heeft een verzoek binnen gekregen van Elma. Zij is mantelzorger voor Joop en Elma wil hem en zijn zus graag een fijne dag bezorgen in deze moeilijke fase van Joop zijn leven. Eigenlijk het liefst iets met een boot. De combinatie is snel gemaakt en vandaag is het zover. Joop heeft een jaar geleden gehoord dat hij longkanker heeft en in de afgelopen tijd zijn daar nog meer dingen bijgekomen, waardoor behandeling niet meer mogelijk is en het voor Joop een kwestie van tijd is. Een heel goed idee om juist dan nog die mooie herinneringen te maken.

Een mooi verslag van boots Wijnie:

Vanmorgen is MS Vaarwens al in orde gemaakt voor de komst van de gasten. Tim is aan boord als aspirant schipper. Als stuurman op een grote tanker is hij wel wat gewend, maar het lijkt hem zo fijn om al varend iets voor iemand te kunnen betekenen. Daar weten wij bij Stichting Vaarwens alles van. Schipper René arriveert en kan aan de slag met alle technische details terwijl de boots nog even de ramen lapt en de koffiepot aanzet.
Het wachten is op onze gast Joop. Het is al met al een hele onderneming. Immers Stichting Ambulance wens haalt eerst zus Rina op in Rotterdam om daarna af te reizen naar Tholen waar Joop en zijn mantelzorger Elma op hen wachten. Dan pas kan de tocht naar Amsterdam beginnen, maar ondanks file en spits komt het hele gezelschap om kwart voor elf keurig aan op de kade.

De stemming zit er bij Joop al gelijk in, hij heeft er veel zin in en hoopt op veel golven. Hij heeft op een zeesleper gevaren in zijn jonge jaren en wil dat gevoel nog wel eens ervaren. Helaas moeten wij hem op dat punt teleurstellen want ondanks een heel klein buitje aan het begin van de dag is het weer ons zeer gunstig gezind. Het is een echte Hollandse zomerdag, met goede temperatuur, een zacht windje en prachtige wolken luchten.
René stelt voor om via het IJ met zicht op Amsterdam via de Oranjesluizen naar Durgerdam te varen voor de lunch en dan weer naar binnen te gaan en na een bezoek aan Nieuwendam weer op huis aan te varen. Aangezien niemand een beter idee heeft, gaan we dat doen.

Groot is de verrassing als blijkt dat zij de enige gasten zijn, wat een luxe!! Koffie met een koekje en even lekker wennen aan het schip. We varen het IJ op en kijken onze ogen uit. Grote schepen, veel pleziervaart, de kriskras varende ponten, grote cruiseschepen, de nieuwbouw aan weerzijde van het IJ. Voor wie het niet gewend is, is het een echte belevenis.

Hoewel Joop binnen kwam met een brancard vindt hij het fijn om zelf te lopen als dat kan. Samen de Saskia van de Ambulance wens gaat hij richting toilet en wat een luxe is het dan dat je gewoon de lift kunt nemen en niet moeilijk hoeft te doen met de trap. De chauffeur van de ambulance wens is Frank en hij is al heel vaak mee geweest aan boord, bij geniet ook van de dag en weet al snel het bankje op de voorplecht te vinden. Saskia is nog maar net begonnen bij Stichting Ambulance wens en doet dit naast haar fulltime werk en opleiding, wat zijn er toch veel kanjers in de zorg!

Zoals altijd worden we weer heel vlot bediend in de Oranjesluizen en varen we rustig het Buiten IJ op en later het IJmeer. Met zicht op Vuurtoren eiland en Pampus buigen we af naar Durgerdam waar we een mooi plekje aan de passanten steiger krijgen voor de lunch. De broodjes van de Hema zijn weer heerlijk en ondanks dat Joop zegt dat hij niet zoveel eet, gaat het er toch lekker in.
Tijdens de lunch wordt er in alle rust gezellig gepraat over de kinderen, kleinkinderen en alle grappige dingen die je samen kunt beleven. Joop vertelt van alle baantjes die hij gehad heeft. Het blijkt al gauw dat verveling al snel op de loer ligt bij Joop, maar dat er zeker geen gebrek aan werklust is. Joop vertelt ook dat hij op Tholen zo fijn woont in een soort hofje waar mensen echt naar elkaar omkijken en waar men samen dingen onderneemt. Wij zijn het er al snel over eens dat dat voor veel mensen een zegen zou zijn als zij op die manier kunnen wonen. Altijd leuk om op die manier ook een klein inkijkje in iemands leven te krijgen.

Na de lunch is het heerlijk weer en kunnen onze gasten lekker met zijn drieën op het achterdek zitten en genieten van het uitzicht. Elma en Rina hebben beide hun man verloren en merken dat het ziek zijn van Joop bij hun ook weer veel herinneringen oproept. Het is fijn om daar nu samen over te kunnen praten. Gelukkig is er in hun beider leven ook weer heel veel plezier, met name door het contact met hun kinderen en kleinkinderen.

Zoals afgesproken varen we nog een rondje Vliegenbos, keren we de boot bij Café 't Sluisje en dan is het echt tijd om op huis aan te gaan. Rond half vier meren we af in de Marina en is het tijd om afscheid te nemen van Joop, Rina en Elma en natuurlijk ook van Frank en Saskia.
Iedereen is dankbaar voor deze bijzondere en mooie dag. Weliswaar zonder golven, maar met genoeg reuring.

Nog steeds onder een stralend zonnetje zwaaien wij hun uit.

Vaarwel Joop

Auteur Vaarwens / Wijnie


Beste Stichting Vaarwens, familie en goede bekenden

Ik wil jullie graag even heel hartelijk bedanken voor de hele fijne dag ! 

Met vriendelijke groetjes,

Joop Abbing

Met dank aan:
Dagschippers René en Tim en boots Wijnie voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Haven Durgerdam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Joop 13
Joop 14
Joop 16
Joop 18
Joop 20
Joop 27
Joop 29
Joop 31
Joop 33
Joop 36
Joop 39
Joop 42
Joop 45
Joop 48
Joop 51
Joop 53