Skip to main content

Vaarwens 1224 op 29-08-2023

Klein maar fijn...
1224 Ben 10
De vaargast van vandaag is Ben (geb. 1935). Ben is gediagnosticeerd met gemetastaseerde prostaatkanker. Vandaag komt hij samen met zijn dochter en kleinzoon een vaardag beleven.

Hieronder een mooi verslag van boots Henk:

Vanmorgen vroeg eerst Elly opgehaald - die vlak bij mij in de buurt woont - en gezamenlijk naar Amsterdam gereden. Allereerst hebben we de broodjes van de Hema voor zowel onze vaardag als voor de vaardag van de MS Meander V opgehaald. Bij de Hema kregen we een telefoontje dat de vaardag met de Meander helaas niet door kon gaan, dus zaten we met veel te veel broodjes.
Ondertussen was schipper Klaas en de stagiair aspirant schipper Ed gearriveerd. Vier bemanningsleden en drie gasten, dat komt niet zo vaak voor.

Het schip wordt klaargemaakt voor de vaarwens van Ben. Ben rijdt met zijn dochter Merel mee en is niet meer zo mobiel. Aan boord wordt de rolstoel tevoorschijn gehaald. Kleinzoon Daniel woont en studeert in Amsterdam en komt op de fiets en zo is ons gezelschap compleet.
De koffie pruttelt al en de soesjes staan op de tafel en ik kan mijn welkomstwoordje beginnen en het ontstaan van Stichting Vaarwens uitleggen.

Ben heeft ook een tijdje in Amsterdam gewoond en wil graag Amsterdam vanaf het water een keer zien. De trossen gaan los en we voeren stuurboord uit richting Coenhaven even langs het asielschip de Galaxy. Tegenover de Galaxy ligt een miljoenenjacht. Een groter contrast kon je niet hebben.
Daarna voeren we richting Houthaven en de pontsteiger met het bijzondere gebouw. De tocht wordt vervolgd langs het stenen hoofd en Paleis van Justitie, langs het Centraal Station richting de Oranjesluizen.
Bij de cruiseterminal ligt een heel groot cruiseschip en als je daar dan langs vaart, merk je pas hoe “klein” ons vaarwensschip is.

Vlak voor de Oranjesluis hebben we een bijzondere ontmoeting met het No Limit Ship de Meander V, die getekend en ontworpen is door Evert. De Meander voer ook richting het Markermeer, dus beide schepen lagen in dezelfde kolk om geschut te worden. Na de Schellingwouderbrug gaf de Meander even vol gas en ging ons voorbij, daarbij maakte hij een behoorlijke hekgolf. Gelukkig bleef alles in de kastjes en was niets stuk.

Ben heeft uitgezaaide prostaatkanker en is uitbehandeld. Hij heeft zijn vrouw 1,5 jaar geleden verloren en zit nu zelf in een hospice te wachten wat gaat komen. Hoe wreed kan het leven zijn.
Ben was in zijn werkzame leven scheikundige.

De lunch hebben we gebruikt in het pittoreske dorpje Durgerdam en de broodjes smaakte weer voortreffelijk.
Kleinzoon Daniel wilde graag om drie uur terug zijn omdat hij een afspraak had.
De terugreis start dan ook gelijk na de lunch. Wel natuurlijk na de Oranjesluizen even zijkanaal K in, omdat dat toch een bijzonder stukje Amsterdam is en ook niet overgeslagen mag worden. Ben weet nog dat daar de chemische fabriek Ketjen zat.

Om klokslag drie uur meren we, zoals afgesproken, weer af bij de Marina en nemen we afscheid van een heel aardige familie in moeilijke tijden.

Ik vond het vandaag een hele leuke vaarwens met lieve aardige gasten.

Vaarwel Ben, het allerbeste en heel veel sterkte in deze moeilijk tijd
Auteur Vaarwens / Henk 

Met dank aan:
Dagschippers Klaas & Ed en bootsen Henk & Elly voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Haven Durgerdam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Ben 12
Ben 14
Ben 15
Ben 24
Ben 29
Ben 31
Ben 32
Ben 40
Ben 42
Ben 44
Ben 47
Ben 51
Ben 53
Ben 56
Ben 57
Ben 61
Ben 67
Ben 70
Ben 73
Ben 74