Skip to main content

Vaarwens 1249 op 13-10-2023

Een onstuimige maar geslaagde dag!1249 Theo 10

Onze vaargast vandaag is Theo (79 jaar), die samen met zijn vrouw Nansje, zoon Theo jr. en zijn vrouw Sylvia en hun kinderen Tim en Lisa de vaardag komen ervaren.
Theo zit in het laatste stadium van maag/slokdarmkanker en het gaat op en af met zijn gezondheid. Afgelopen weekend ging het zeer slecht en had Theo het enorm benauwd. Enige vaart achter het vervullen van de vaarwens was dus toch wel gewenst. Theo wordt thuis liefdevol verpleegd door zijn familie. Zittend vervoer gaat eigenlijk niet meer en daarom wordt Theo vandaag vanuit Dordrecht met de ambulance van Stichting Ambulance Wens (met kanjers Mariëtte en Muriel) naar de Vaarwens in Amsterdam Noord gebracht, waar deze echte “Schapenkoppen” familie, zoals ze dat in Dordrecht zeggen, even na 10 uur arriveert.

Een mooi verslag van schipper René:

Het belooft een onstuimige dag te worden met heel veel wind en regen. Dat merken we al als we de auto instappen. Even na 9 uur zijn schipper René en boots Françoise aan boord met de opgehaalde lunch van de HEMA en maken het schip vaarklaar. Buiten komen we nog maar even niet, want daar wil je liever even niet zijn met de striemende regen die neerdaalt op de Vaarwens.
Gelukkig is het net even een beetje droger als de familie aankomt en gaan we snel aan boord en aan de koffie/thee met soesjes en andere lekkernijen. We vertellen over de stichting en de gang van zaken aan boord en vragen waar de familie heen wil gaan. Theo had op de aanvraag een rondvaart door de Rotterdamse haven aangevraagd, maar dat lukt niet zo goed binnen de beschikbare tijd. We denken echter dat we wel een goed alternatief hebben met een rondje Zaan en Amsterdamse havens. Theo sr. heeft vroeger samen met zijn vader gevaren. Vanuit Rotterdam over het IJsselmeer naar Groningen. We beloven hem veel bootjes en mooie uitzichten.

Even voor half 11 zijn we los en zetten koers richting de Zaan. Na het aanmelden, het doorgeven van het aantal opvarenden (10) en het vaarplan schutten we samen met een binnenvaartschip via de Wilhelminasluis de Zaan op. De bruggen gaan één voor één voor ons open en het weer lijkt zowaar een beetje op te knappen. Theo is van de brancard afgekomen en zit heerlijk in de stoel met zijn familie om zich heen te genieten van alles wat er zoal te zien is op de Zaan. Even na 12 uur liggen we vast bij “Het Jonge Schaap”. Françoise heeft ondertussen de lunch al klaar. Wind en water maken hongerig, dus eerst maar lunchen en dan een bezoek aan de molen. Theo moet het helaas met vloeibaar voedsel doen, want vast voedsel gaat niet meer.
Na de lunch bezoeken we de molen en krijgen we uitleg van de altijd vriendelijke molenaar. Vervolgens gooien we de trossen snel weer los, want we moeten nog boten kijken in de Amsterdamse haven.

Theo neemt plaats op de verhoging naast de stuurstand en geniet zichtbaar van alles om zich heen. Al dat water, die ruimte en al die boten en bootjes. Dat is weer eens wat anders dan de 4 muren van je huis om je heen. De Wilhelminasluis vraagt nog of we nog steeds met 10 personen zijn waarop we aangeven dat we niemand verloren hebben onderweg :).

We zien een afzinkbare boot met een sloopschip er bovenop dat in stukken gesneden wordt in de ADM haven. Een bulkcarrier bij de OBA in de Westhaven. Grote mega jachten in de Westhaven en in de Coenhaven. We varen langs de Galaxy 1 in de Coenhaven, waar nog altijd asielzoekers worden opgevangen en langs de vorige week aangekomen drijvende accommodaties aan de overkant van dit schip, die klaar worden gemaakt om gebruikt te gaan worden als opvanglocatie. Verder zien we héél veel binnenvaartschepen in alle maten, maar ook veel jachten die op weg lijken te zijn naar de winterstalling. Dat laatste is niet zo’n slecht idee want het weer wordt gedurende de middag steeds onstuimiger. Het water lijkt af en toe uit het Noordzeekanaal te waaien.

Even na half 4 leggen we aan in de Amsterdam Marina en nemen we afscheid. Lieve familie, bedankt voor jullie gezelligheid en verhalen. Mariëtte en Muriel bedankt voor jullie goede zorgen!
Theo, ik hoop dat je genoten hebt, maar daar twijfel ik eigenlijk niet aan want volgens mij had de dag voor jou nog wel een paar uur langer mogen duren. Ik wens jou en je familie heel veel sterkte en nog net zulke mooie dagen toe als vandaag.

Vaarwel Theo,

Auteur vaarwens / René

Onbezorgde dag

Vermoeid, maar zeer voldaan kunnen we terug kijken op een hele fijne onbezorgde dag.
Toen mijn (schoon) vader als wens aan gaf dat hij toch nog een keer zou willen varen hebben wij  jullie ingeschakeld.
Binnen een half uur na het doorsturen van het formulier werden wij tot onze verbazing al gebeld.
Hoe fijn dat we binnen een week al het uitje konden realiseren. Het was voor ons toch nog even spannend of het door kon gaan, want het weer liet ons bijna in de steek.
Zo prachtig als het weer eerst was zo regenachtig en winderig was het vandaag.
‘ s Ochtends vroeg kwam de ambulance al aan. We hadden een reis van anderhalf uur voor de boeg.
Graag willen we van deze gelegenheid onze dank uitspreken naar stichting ambulance die dit vervoer hebben gerealiseerd en speciaal aan Mariëtte en Muriel, die de hele dag mee waren.
Schipper René stond ons samen met Francoise op te wachten. Wat een warm welkom.
Eerst even bij komen met een kop koffie of thee met lekkere koeken, soesje en/of pindarotsjes.
We hebben het programma doorgenomen. Vanwege de harde wind zijn we richting de Zaanse schans gevaren.
Nadat we eerst een heerlijke lunch hebben gehad konden we ook nog een houtzagerij molen bekijken. Op de terugweg zijn we ook nog door wat havens van Amsterdam gevaren.
Het was ontzettend fijn om te zien hoe mijn (schoon) vader hier van heeft genoten. Maar niet alleen hij.
René en Francoise we willen jullie  niet alleen bedanken voor de goede catering, de uitleg en het varen, maar vooral de mooie herinnering waar jullie voor gezorgd hebben.
We kijken met zijn allen terug op een onbezorgde dag.  We hopen dat jullie nog lang door kunnen gaan met dit goede werk!
Ook namens de andere een lieve groet van,

Theo en Sylvia Slotboom uit Dordrecht.


Met dank aan:

Dagschipper René en boots Françoise voor hun inzet.
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten.
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers.
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch.
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging.
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de uitleg over de molen.
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening.
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten.

Theo 101
Theo 102
Theo 103
Theo 106
Theo 111
Theo 113
Theo 114
Theo 115
Theo 117
Theo 119
Theo 120
Theo 123
Theo 124
Theo 125
Theo 126
Theo 128
Theo 130
Theo 131
Theo 133
Theo 134