Skip to main content

Vaarwens 1277 op 27-12-2023

1277 Denise 10Geen ‘lichtjes’ maar ‘sterren’.

Onze gaste van vandaag is Denise (geb. 1973) en ze komt varen met haar man, twee dochters en een vriendin. Ze vecht al drie jaar lang tegen de - schijnbaar ontembare – celdelingsziekte, maar kan maar niet winnen. Therpapie na therapie volgt ze en vecht voor haar leven. Daarbij is ze de laatste tijd aan huis gekluisterd omdat staan, zitten en lopen moeizaam gaat, doordat de vijand overal weer op duikt. In deze donkere dagen wil ze nog graag een lichtpuntje zoeken en ze vult een intakeformulier in voor een vaarwens…

Een mooi verslag geschreven door schipper/boots Danny

Ze noemen het de donkere dagen rond kerst. Zo ook begon deze 3e kerstdag met regen en bewolking.
Een wens van onze lieve gast Denise was varen en het liefst langs de ‘lichtjes’ van het het Amsterdam lightfestival. Helaas kunnen we met de Vaarwens de Amsterdamse grachten niet bevaren, dus het lichtfestival was niet mogelijk, maar… dat heeft deze dag zeker niet minder mooi gemaakt.

Rond de klok van 10:30 arriveerden Denise met haar, man Herman, dochters Dana & Evie, en vriendin Debby op de Amsterdam Marina bij de Vaarwens. Zij waren vanuit hun woonplaats opgehaald door de collega’s van Stichting Ambulance Wens. En, ja hoor, in een met kerstlichtjes versierde Ambulance.
Na een korte wedezijdse introductie is er koers gezet naar de Zaanse Schans. Hoe mooi was het om te zien dat tijdens de introductie Denise en Herman duidelijk aangaven wat hun beperking en vooral hun mogelijkheden zijn. Niet alleen Denise maar ook Herman kampt al ruim 2 jaar met ziekte beperkingen. De dierbare rol van onze extra gast Debby voor dit mooie gezin werd hiermee als gauw duidelijk.

De heen route naar en in Zaandam verliep wat minder snel vanwege de sluis en brug wachttijden.
Denise had een mooie plek naast de schipper en was vanwege haar medische beperkingen genoodzaakt om regelmatig te wisselen van rolstoel, brancard en zelfs af en toe wat te stappen. Dit weerhield haar zeker niet van het observeren wat er onderweg allemaal gebeurde en stelde veel vragen met Herman vaak aan haar zijde.
Evie en Dana - twee creatieve en sportieve meiden - hadden een spel mee genomen en speelden samen met Debby en boots Marije een spannend detective spel. Hierdoor verliepen de wachtijden ongemerkt en konden wij rond de klok van 13:00 aangemeerd bij de Houtzaagmolen de lekkere lunch beginnen.

De lunch heeft voor voldoende energie gezorgd zodat we met z’n allen de Houtzaagmolen konden bezoeken, (terwijl schipper Anita de afwas verzorgde). Hier zagen we duidelijk dat Evie en Dana de leergierigheid van hun moeder hebben. Vol interesse volgden zij de verhalen en de workshops van het houtzagen en kwamen samen met Debbie en Marije veel later weer aan boord.
De terugreis door Zaandam verliep een stuk voorspoediger, de bruggen en sluis waren ons nu wel goed gezind. Met mooie gesprekken, een lach en soms een kleine traan, gaven deze dag mooie waardevolle inhoud, en… niet alleen de gesprekken maakten de terugreis mooi. Dana en Evie verrasten mama en papa met twee mooie witte sterren, geknutseld van papieren boterhamzakjes. Hoe knap en mooi…
Met deze twee sterren aan het plafond arriveerden we rond de klok van vieren weer bij de Marina.
Wat ons betreft symboliseren deze sterren; twee ‘sterren’ van dochters en twee ‘sterren’ van ouders die in deze bijzondere tijden een mooi en warm geheel vormen. De verrassing zat hem nog in de staart. Na een check of er nog voldoende energie bij Denise was, bieden de collega’s van Stichting Ambulance Wens aan om een gedeelte van de Amsterdam lichtjes route met de ambulance te rijden… Hulde aan de mannen!
Zo is de wens van Denise toch deels in vervulling gegaan en kan ze alsnog terugkijken op een mooie dag met ‘lichtjes’ en ‘sterren’.

Vaarwel Denise
Auteur Vaarwens / Danny

Met dank aan:
Dagschipper Anita, boots Danny en boots Marije
Stichting Ambulance Wens Nederland Peter & Christiaan
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Denise 101
Denise 102
Denise 103
Denise 104
Denise 105
Denise 106
Denise 107
Denise 109
Denise 111
Denise 112
Denise 113
Denise 127
Denise 136
Denise 159
Denise 165
Denise 175
Denise 176
Denise 179
Denise 207
Denise 228