Skip to main content

Vaarwens 1278 op 28-12-2023

1278 Peter 10Een waterig zonnetje en heel veel wind

Onze vaargast is Peter (75 Jaar) uit Piershil (= een dorp en een voormalige heerlijkheid in de gemeente Hoeksewaard). Peter komt samen met zijn vrouw Tony, dochter Debby en kleinkinderen Maya, Roan en Kyo. Peter had in zijn werkende leven een functie bij de Haven Politie en de Milieudienst. Hij weet wat varen is. Hij wordt in de herfst van zijn leven echter getroffen door de ziekte van Parkinson die hem stukje bij beetje alles afneemt.
In Amsterdam maken bootsen Ellie en Gerrit en Schipper David het schip klaar. Het is eindelijk even een dag droog, maar er staat een dikke wind. Gelukkig kunnen we in de beschutting van de stad altijd varen. Als de koffie pruttelt en de broodjes zijn gehaald, zijn we er klaar voor…

Een mooi verslag van dagschipper David:

De familie arriveert op het afgesproken tijdstip bij de Vaarwens. Tijdens de koffie/thee en soesjes hebben we de gebruikelijke briefing over het ontstaan van Vaarwens en het reilen en zeilen aan boord. Gezien het weer is de Zaanse Schans de beste bestemming. Deze 28ste december is namelijk weer een onstuimige dag. In het begin van de dag een wind uit het zuidwesten met kracht beaufort 4. In de loop van de dag aantrekkend tot windkracht 6. Het is een droge dag en we krijgen er zelfs regelmatig een waterig zonnetje bij. Voor de tijd van het jaar is het ongewoon warm. Debby en haar kinderen gingen vandaag regelmatig op de kussens op het voordek zitten en lekker uitwaaien met zo’n bries.

De trossen gaan los en het varen gaat gestaag. Eerst richting Wilhelmina sluis, waar het schutten snel gaat en de bruggen één voor één voor ons open gaan. We varen - zonder te stoppen - naar de Zaanse Schans, waar we aanmeren bij de houtmolen Het Jonge Schaap. De kids hebben trek, dus eerst genieten van de heerlijke lunch.
Het is kerstvakantie, dus is het zeer druk in de molen. De bezoekers staan in een vette rij voor de ingang. Wij mogen gelukkig achterom en via de lift kunnen Peter en de familie een kijkje nemen. Iedereen geniet van de bijzondere molen en van het moment, waarop soms heel even de ziekte vergeten wordt.

Terug naar Amsterdam. Op de Voorzaan neemt Peter het roer over. Via het Noordzee Kanaal ‘sight seeing’ het IJ op en bij het centraal station retour naar de Marina. Peter geniet volop en laat zien dat hij het varen nog steeds zeer goed onder de knie heeft.
Peter, mooi mensch, je zag een beetje op tegen vandaag, omdat je niet wist wat je kon verwachten. Je hebt genoten en de rest van de familie ook. Bij het afscheid kregen we een brede glimlach en warme handdrukken. Het was een dag waarin we mooie herinneringen hebben gemaakt.

Vaarwel Peter
Auteur Vaarwens / David

Met dank aan:
Bootsen Ellie en Gerrit en dagschipper David
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Peter 100
Peter 101
Peter 104
Peter 105
Peter 106
Peter 107
Peter 113
Peter 115
Peter 116
Peter 119
Peter 122
Peter 123
Peter 129
Peter 132
Peter 138
Peter 140
Peter 142
Peter 143
Peter 144
Peter 150
Peter 152
Peter 157
Peter 159
Peter 162