Skip to main content

Voorpagina artikelen


GEDREVEN DOOR WATER
Een dag, een schip, voor één ernstig zieke en zijn/haar naasten

Sinds 2007 maken we individuele gratis dagtochten met mensen die geen zicht meer hebben op genezing.
U kunt hieronder een wens aanvragen.
Wensaanvraag
Ons doel:
Stel... u hebt de slechte tijding gekregen dat u ongeneeslijk ziek bent.
Stel... u bent thuis om uw laatste zaken te regelen, of u bent in een ziekenhuis, in een hospice en u kunt er nog een dag uit om alleen met uw naasten een geheel verzorgde vaardag te maken op een heerlijk schip.
Stichting Vaarwens regelt de hele dag, de dag inclusief catering en geheel kosteloos.

Gasten tm 2017Onze resultaten:

Inmiddels hebben vele honderden ongeneeslijk zieke mensen ervaren hoe het is om er nog één keer een dag uit zijn in een geweldige omgeving en ambiance. Op deze site staan alle vaardagen omschreven met veel fotomateriaal.
Kijk en overtuig u van de emotionele waarde van dit prachtige doel.

Ons bereik:
Onze gasten komen van Groningen tot Goes en van Hengelo tot Haarlem, dus opereren we landelijk. De schepen varen altijd centraal in waterrijk Nederland en is voor iedereen binnen enkele uren bereikbaar. Op het kaartje kunt u ons bereik zien.

Ons verzoek:Ronde logo 

Help ons de vaardagen te kunnen blijven schenken en doneer mee aan een dag ontzorging.

Uw donatie:
De stichting draait nagenoeg alleen op vrijwilligers en uw donatie wordt volledig benut voor de stichtingskosten en om de schepen te kunnen laten varen. Stichting Vaarwens heeft de ANBI status, voor uw fiscale aftrek.

Steun ons ook:
U steunt ons ook door de deelnemers aan grote en kleine sportevenementen zoals de Dam tot Damloop te sponsoren. Klik op deze link voor meer informatie.

Onze tegenprestatie:
Een vaardag wordt inclusief alles wat nodig is voor deze speciale dag kosteloos voor de gasten verzorgd.
Daarbij behoort o.a. de gehele organisatie, eventueel ambulance transport, eventuele verpleging, de catering, de onkosten voor het inzetten van het schip etc...

Hieronder kunt u een korte impressie zien van het vrijwilligerswerk.

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

ANBI - Algemeen nut beogende instelling -

Vanaf 1-1-2008 zijn giften gedaan aan goeddoelinstellingen aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (anbi). Met de zoekfunctie van de Belastingdienst* dient u voordat u een schenking doet te controleren of (de door u gedane) schenkingen aftrekbaar zijn. Vanzelfsprekend dient de schenking aan een anbi ook te voldoen aan alle overige eisen van de Belastingdienst.

Historie

Na te zijn gestopt met werken, wilden Evert en Inge hun leven meer inhoud geven door vrijwilligerswerk te gaan doen.

Aanleiding:Ds. Shuller 2
De aanleiding was een uitzending van Hour of Power in 2006, waar Ds. Shuller de boodschap de wereld in zond om zingeving in het leven te zoeken. Evert wilde - na te zijn gestopt met zijn bedrijf - gaan varen, maar Inge wilde ook graag voor haar medemens in zijn/haar laatste dagen zorgen. Vrijwilligerswerk in een hospice was geen optie, want dan kon Evert niet meer varen. De twee hebben het gecombineerd door uitbehandelde zieke mensen een dag mee te nemen aan boord van hun prachtige schip.

Aan boord wonen:
Ze waren sinds 2003 aan boord van de - door hen zelf volledig gerestaureerde - ex loodstender Meander V gaan wonen en besloten zich aan te melden als vaarvrijwilligers bij enkele wensstichtingen. Na deze aanmelding hebben ze in 2007 een aantal gratis vaardagen verwezenlijkt met langdurige zieke of uitbehandelde mensen. De voldoening die het gaf om deze patiënten en hun naasten een dag de ellende te laten vergeten alsmede het enthousiasme van de vaargasten nadien, heeft beiden eind 2007 nog meer gemotiveerd om dit werk met veel energie voort te zetten en uit te breiden. Het was het paar duidelijk geworden dat dit soort 'even eruit' dagen in een persoonlijke sfeer van grote betekenis was voor de zieke en zijn/haar naasten. De aanmeldingen werden steeds frequenter en het aantal vaardagen liep op tot gemiddeld drie per week. Ondanks het grote aanbod, hebben Evert en Inge toen besloten dat ze de vaardagen volledig gratis willen kunnen blijven aanbieden!

Meander Evert en Inge 2 De Stichting:
Helaas konden ze de vele vaardagen niet meer zelf bekostigen en hebben om die reden de Stichting Vaarwens opgericht. Via de stichting kunnen ze sponsorgeld inzamelen voor de onkosten en voor de aanpassingen van het schip om brancard- en rolstoelgebruikers veilig aan boord te kunnen nemen.

Even voor de duidelijkheid... de Meander V is het privé eigendom van Evert en Inge. Ze wordt tegen een geringe onkostenvergoeding ingezet voor de stichting.
Gelukkig hebben er zich door de jaren heen vele sponsors aangediend waarmee ze erg blij zijn, maar de vaardagen worden steeds talrijker, waardoor ze continue op zoek moeten naar nieuwe donateurs en sponsoren. Gelukkig is er in 2020 hulp gekomen middels een eigen vaarwensschip van Stichting Vaarwens. Lees er alles over op 'eigen vaarwensschip'

Professioneel:Lintjesregen 73
Stichting Vaarwens is in de 17 jaren sinds de oprichting een professionele organisatie geworden met behulp van ruim 90 vaarvrijwilligers. De onkosten voor een vaardag bedragen inmiddels ongeveer € 600.- , al naar gelang de duur en de zorg tijdens een dag.

Koninklijk onderscheiden:
Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd Inge en Evert op 26-4-2019 te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun uitzonderlijke inzet voor onze medemens in zijn/haar laatste dagen.

Verslagen:
Inmiddels zijn er ruim duizend vaarwensen vervuld en er zijn in totaal ruim 18000 gasten meegeweest op een vaardag vol ontzorging...! Van bijna alle vaardagen kunt u verslagen lezen die zijn geplaatst door onze auteur en aangevuld met ingezonden berichten, verslagen of mailingen van onze vaargasten. Het is te vinden onder het item 'verslagen vaardagen'.

Een vaarwensimpressie:

 
              

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

ANBI - Algemeen nut beogende instelling -

Vanaf 1-1-2008 zijn giften gedaan aan goeddoelinstellingen aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (anbi). Met de zoekfunctie van de Belastingdienst* dient u voordat u een schenking doet te controleren of (de door u gedane) schenkingen aftrekbaar zijn. Vanzelfsprekend dient de schenking aan een anbi ook te voldoen aan alle overige eisen van de Belastingdienst.
Met trots laten we u kennis maken met onze ambassadeurs.

Frits WesterFrits Wester

Ik kan mij zo goed voorstellen dat mensen in de laatste fase van hun leven, als de laatste haven in zicht is, nog een keer het water op willen. De wijze waarop Inge en Evert dit mogelijk maken vind ik heel bijzonder. De manier waarop zij hun leven hebben ingericht om mensen die ene dag nog te geven verdient dan ook alle steun. Gezondheid is natuurlijk ongeveer het belangrijkste dat er is, naast liefde en relaties. Het stelt je in staat om dingen te ondernemen. Helaas is het niet iedereen gegeven om gezond oud te worden. Voor sommigen komt het einde veel te vroeg. We moeten er allemaal een keer aan geloven, maar als dat moment vroeg of laat bijna daar is, dan is het fijn als je met hulp van anderen toch nog een paar bijzondere momenten kan beleven.
Ik hoop dan ook van harte - en weet het eigenlijk wel zeker - dat mensen die een dag met Stichting Vaarwens meegaan hun ziekte en naderende dood even kunnen vergeten.

Frits Wester - Politiek commentator RTL / parlementair verslaggever 


Klaas Wilting
Peter Douglas

Als je het hebt over - het hart op de juiste plaats - dan zijn de initiatiefnemers van Stichting Vaarwens een toonbeeld voor deze maatschappij!
Ik vind het daarom een grote eer om ambassadeur te mogen zijn van deze geweldige stichting en zal er alles aan doen om mee te helpen zoveel mogelijk laatste wensen in vervulling te kunnen laten gaan. De prachtige verhalen, het laatste sprankje geluk wat je in de ogen ziet van mensen die het aardse door een vreselijke ziekte of ongeval gaan verlaten, maakt het dat deze stichting jarenlang door moet kunnen gaan met hun prachtige werk.

Peter Douglas, zanger en één van de winnaars van The Tribute, 'Battle of the Bands'

Niet zonder trots presenteren we hier ons uitgebreide Comité van aanbeveling. Allen onderschrijven het doel van Stichting Vaarwens en bevelen de stichting van harte aan.

Comité van aanbeveling:


  • Egbert-Jan Weeber - Acteur/DJ
  • Hester S.A. Oldenburg - Oncologisch chirurg Antoni van Leeuwenhoek
  • Jan van den Bosch - Presentator Hour of Power
  • Jan Akkerman - Gitarist
  • Janneke Schilder - Revalidatiearts AMC Amsterdam
  • Renée Soutendijk - Actrice
  • Sandra Schuurhof - Presentatrice SBS6

Egbert Jan Weeber
Hester Oldenburg
Jan van den Bosch
Jan Akkerman 2
Janneke Schilder
Renee Soutendijk
Sandra Schuurhof

Het bestuur van Stichting Vaarwens is alsvolgt samengesteld:

Bestuur:


  • Mw. Inge de Graaf - Statutair directeur
  • Mw. Liselotte van Donselaar - Voorzitter
  • Dhr. Harrie Vriezen - Secretaris
  • Dhr. Robert Diele - Penningmeester
  • Dhr. Frans de Jong - Bestuurslid

A Inge de Graaf - Directeur
B Liselotte van Donselaar - Voorzitter
C Harrie Vriezen - Secretaris
D Robert Diele - Penningmeester
E Frans de Jong - Bestuurslid