header2

We hebben in 2020 gevaren op:

Vaarwens 757 op 29-07-2020

Wat ALS je…757 Jan 10
-
Al jarenlang wordt er m.b.t. de ziekte ALS wereldwijd gezocht naar een behandelmethode, maar zonder bevredigend resultaat. Er wordt door vele lotgenoten over de hele aarde aan geleden, tegen gevochten en uiteindelijk vroeg of laat gestorven. Het is geen pandemie zoals de corona die nu volledig in het voetlicht staat en waar de hele wereld een medicijn voor zoekt, maar voor degene die door ALS wordt getroffen, is dit nog altijd levensverwoestend, echter met het verschil dat je bij het virus nog kans hebt te overleven maar ALS overleef je niet!
-
Wat ALS je nu door de ziekte wordt getroffen? Jan is een oersterke oud Marine man, maar één van de velen die het wrede lot treft en langzaam voelt hij zijn krachten uit het eens zo sterke lichaam wegvloeien. Hij weet al jarenlang van Stichting Vaarwens en kwam met ons in contact op de Wereld ALS dagen en via social media. Hij was echter nog steeds niet zo ver om een vaarwens aan te vragen, maar nu voelt hij de behoefte om samen met zijn vrouw Helen en het gezin nog een dag te gaan genieten nu het nog kan, dus vult zijn dochter het aanmeldformulier in.
-
Inge slaat aan het plannen en de dag staat in de agenda. De vrijwilligers arriveren mooi op tijd op de Vaarwens en maken het schip klaar. Vandaag is Hans dagschipper en samen met collega Peter (beiden uit het loodswezen) gaan ze de Vaarwens bemannen terwijl gastdame Riet voor de inwendige mens zal zorgen. Het is grijs met af en toe een blauw stukje en we hopen dat het toch nog wat blauwer gaat worden. Jan en zijn naasten komen aan op de haven en er is een warm welkom. Iedereen gaat aan boord en wordt voorzien van koffie en heerlijke soesjes van Bakker Gutter terwijl Hans een welkomstwoordje doet. Dan gaan de trossen los…
-
Al snel blijkt dat de keuze voor Jan om met de Vaarwens te gaan een goede keuze, want het schip is helemaal aangepast voor zijn handicap. Liften, aangepast toilet en alles gelijkvloers maakt dat Jan overal kan komen. De Vaarwens scharrelt veilig over de Gouwzee terwijl aan boord even de aandacht aan de - alles overheersende - ziekte wordt vergeten en Jan fleurt helemaal op. De beide kleinkinderen gaan regelmatig beurtelings ook aan het roer en sturen het schip als een mes door het water. Riet en de beide mannen van het loodswezen vermaken Jan en zijn naasten uitstekend en de koers gaat naar Edam, waar wordt aangemeerd voor de lunch. Op de terugreis nog even Volendam in en daar is het erg druk met toerisme, dus na een rondje haven ook maar weer naar buiten, waarna we weer richting Monnickendam varen. Het was een topdag voor dit prachtig positieve gezin!
In afwachting van een verslag van de opvarenden,
-
Sterkte Jan
Auteur Vaarwens
-
Jachthaven Waterland voor de gratis ligplaats van de Vaarwens
Dagschipper Hans, stuurman Peter en gastdame Riet voor hun inzet
Bakkerij Kees Gutter voor de broodjes en de koeken
Haven Volendam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Zeesluis Edam voor de vlotte schutting
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Jan 18
Jan 19
Jan 21
Jan 23
Jan 24
Jan 26
Jan 27
Jan 28
Jan 32
Jan 34
Jan 39
Jan 40
Jan 44
Jan 46
Jan 47
Jan 48
Jan 61
Jan 66
Jan 71
Jan 72
Jan 74
Jan 75
Jan 90
Jan 93

E-mail