header2

Vaardagen 2020

Vaarwens 760 op 03-08-2020

De donkere wolken …760 Gerda 10
-
Geboren in de oorlog en een werkzaam leven achter de rug, lig je te wachten in het Hospice Scheveningen op wat gaat komen. Donkere wolken pakken zich boven Gerda samen want de grote weeffout der natuur is ongecontroleerd gaan delen op plekken in het lichaam waar de artsen niets meer aan kunnen doen. Het bericht komt dat het leven hier zeer binnenkort eindig is…
Gerda is totaal niet mobiel meer, maar ze zou nog graag gaan varen met haar drie dochters voordat ze ons verlaat, want ze hadden vroeger een bootje en heeft samen met haar man veel gevaren. Vanuit het hospice wordt de aanvraag ingevuld en vandaag is het al zo ver.
-
Er komt later deze week een hittegolf aan, maar daar is nu met de donkere wolken aan de hemel nog niets van te merken als Dagschipper Hans per auto bij de Vaarwens aankomt. Stuurman Pouwel woont in Marken en komt uiteraard per boot met zijn eigen motorschip en Ellie woont in Monnickendam, zij komt op de fiets! Ze maken kennis, gaan direct aan de slag en bereiden de Vaarwens voor op brancardbezoek en slecht weer. Even later klinkt er gezellige muziek uit de boordradio en pruttelt de koffiepot… We zijn er klaar voor.
-
De weerberichten zij niet best. Een frontje passeert vandaag het midden van het land met veel regen en onweer, en laat het - volgens de buienradar - nou net dwars over ons vaargebied heen komen! De donkere wolken boven Monnickendam blijven echter weg als de ambulance de haven op komt rijden, ten teken dat de Grote Weerman weer eens met de buien aan het schuiven is. Gerda wordt na een warm welkom snel aan boord gereden en knus in de grote kuip gezet, gevolgd door haar drie dochters.
Koffie, kletspraatje en gezelligheid speelt de boventoon en even later gaan de trossen los.
-
De Vaarwens schuift - begeleid door oplichtende wolken waar de zon doorheen wil dringen - kalm over de Gouwzee en trekt zich niks aan van alle weersomstandigheden. Binnen is het gezellig en Gerda geniet van het samenzijn met haar dochters, kleinzoon en de bemanning. Er wordt geschut in het kleine zeesluisje van Edam en in de rustieke havenkom wordt geluncht. Dan wordt het tijd om terug te keren naar Monnickendam. Zodra de Vaarwens het havenkanaaltje uit vaart, pakken donkere wolken zich nu echt samen en met wat dondergeraas en windrukken barsten de hemelsluizen los. Iedereen voelt zich veilig in de ferme schutse van de Vaarwens en Gerda… die de laatste tijd al gewend is aan donkere wolken boven zich, geniet nog steeds…
-
In afwachting van een verslag van haar naasten,
Vaarwel Gerda,
Auteur Vaarwens
-
Jachthaven Waterland voor de gratis ligplaats van de Vaarwens
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer
Dagschipper Hans, stuurman Pouwel en vrijwilligster Ellie voor hun inzet
Bakkerij Kees Gutter voor de broodjes en de koeken
Haven Edam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Gerda 15
Gerda 16
Gerda 17
Gerda 18
Gerda 19
Gerda 20
Gerda 21
Gerda 22
Gerda 23
Gerda 24
Gerda 25
Gerda 26
Gerda 27
Gerda 28
Gerda 29
Gerda 30
Gerda 31
Gerda 32
Gerda 33
Gerda 34

E-mail