Skip to main content

Vaarwens 802 op 03-11-2020

Onstuimig…802 Egbertine 10
-
Het is onstuimig… De natuur, het weer, het leven, de maatschappij en de hele wereld lijkt momenteel onstuimig. Ook in Egbertine haar leven is het onstuimig! Ze is op betrekkelijk jonge leeftijd getroffen door de onbeheersbare celdelingsziekte, die in haar lichaam en haar hoofd is gekropen. Als maretak in een sterke boom verspreidt het zich en verstoort vele lichaamsfuncties, zo niet het hele leven van onze dappere vaargaste, maar ze blijft vechten. Dan komt de fatale boodschap dat er weinig tot niets meer aan de bestrijding van dit ‘onkruid’ te doen is… Een mokerslag voor Egbertine en haar naasten!
-
Via onze nieuwsbrief - die ook bij Thuiszorg Cordaan binnenkomt - verneemt medewerkster Nanette dat Vaarwens ondanks de coronacrisis gewoon mag doorvaren en ze gaat in overleg met Egbertine. De Amsterdamse voelt wel voor een dagje afleiding en even iets anders dan de zorg om- en over het ziek zijn en alles wat de onstuimige levensperiode haar bezig houdt. De intake wordt ingevuld en de dag vastgelegd.
-
De natuur is – net als Egbertine haar ziekte - onrustig, onstuimig en onberekenbaar, maar vanmorgen is er een kort rustpuntje. Echter niet voor lang, want in de loop van de middag zal zullen de uiers weer dwars onder de koeien hangen… Foeke (onze monteur) was al vroeg op om een paar kleine reparaties aan de Vaarwens uit te voeren en dan komen dagschippers Peter en Yoni en gastdame Ellie ook binnendruppelen. Snel maken ze het schip gezellig klaar voor onze vaargaste, die even later ook in Muiden arriveert.
-
Onder het genot van een kopje koffie met koek wordt in het zonnetje met uitzicht op het schilderachtige Muiderslot het welkomstwoordje gedaan en dan gaan de trossen los. Traag slingerend op de golven komt alles voorbij… Pampus, het IJvuurtje, Durgerdam, Oranjesluizen en veel meer. Onderweg zit de stemming er goed in en onze dappere Egbertine gedraagt zich meer als een ervaren cabaretière dan een patiënt! Wát een veerkracht, zeker met de wetenschap dat ze heel ernstig ziek is!
-
Na het IJvuurtje wordt het rustig onder beschutting van de dijk en de stad en iedereen geniet met volle teugen. Na aankomst in de Amsterdam Marina, wordt er aangemeerd. Dan blijkt dat de wind al flink is aangetrokken en het is al enigszins onstuimig aan het worden. Geroutineerd meren de mannen (beiden werkzaam bij het Loodswezen) de Vaarwens aan en even later wordt de heerlijke lunch geserveerd. Ellie heeft zich weer uitgeleefd in het kombuis en er staan prachtige schalen op tafel! Er wordt heerlijk gegeten terwijl het zonnetje langzaam schuil gaat achter grijze wolkenmassa’s.
-
Tijd om aan de terugreis te beginnen! De mannen varen nog even langs de Meander V waar het bijna 14 jaren geleden allemaal op begon, maar de bemanning is boodschappen doen, dus missen ze de begroeting.
Tijdens de terugreis trekt het helemaal dicht en de wind trekt aan. Forse windstoten trachten het schip van koers te brengen, maar deze ploegt als een tank door het water. Achterin zitten haar vaargasten veilig en vermaakt te genieten van de vertrouwde schutse, die hen nog terug zal moeten brengen over een stuk open water.
-
Na de Oranjesluizen varen we het Buiten IJ af en daar trekken forse windstoten over de vlakte waardoor het water zich af en toe horizontaal verplaatst. Egbertine geniet van de onstuimigheid, waarvan ze weet dat hier snel een eind aan gaat komen. Aangekomen in Muiden, keert de werkelijkheid en een heel andere onstuimigheid terug, waarvan ze weet dat ook daar een einde aan zal komen…
-
Vaarwel dappere Egbertine
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
KNZ&RV Muiden voor het beschikbaar stellen van de ligplaats van de Vaarwens
Jachthaven Naarden voor het beschikbaar stellen van de ligplaatsen van de Meander V
Amsterdam Marina voor de gastvrijheid tijdens de lunch
De Muidernier voor de gesponsorde catering
Dagschippers Peter en Yoni en gastdame Ellie voor hun inzet
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Egbertine 11
Egbertine 13
Egbertine 15
Egbertine 18
Egbertine 19
Egbertine 21
Egbertine 22
Egbertine 25
Egbertine 28
Egbertine 36
Egbertine 43
Egbertine 51
Egbertine 54
Egbertine 56
Egbertine 57
Egbertine 61