Skip to main content

Vaarwens 1014 op 18-05-2022

1014 Elisabeth 10Pampus... er op en er niet voor!

Onze gaste van vandaag is Elisabeth (geb. 1944) en ze krijgt palliatieve zorg vanwege de verwoestende woekerplant die haar lichaam teistert. De kuur slaat niet aan en alle hoop is vervlogen. Op de oncologie van het AMC ontfermd medisch maatschappelijk werker Annemarie zich over haar en geeft de tip dat ze nog wel leuke dingen kan gaan doen, zoals een geheel verzorgde dag varen met haar naasten. Daar gaat Elisabeth gretig op in en Annemarie vult samen met haar het intakeformulier in. Er staat ‘matige spoed’ bij, dus gaan we direct aan de slag want enige haast is geboden…

Het wordt een warme dag, dus dagschipper Onno en boots Carla gooien als eerste de kuiptent open. De broodjes worden gehaald bij de Hema en dan zijn we er klaar voor.
Even later komt Els met haar naasten aan na een ritje vanuit Alkmaar.

Een mooie impressie van de dag door boots Carla:


Mooi op tijd komen dochter Elbi, zoon D.J., schoondochter Stefanie en de “klein”-zonen Sem en Noah aan bij de Vaarwens. Els komt met de taxi vanuit Alkmaar en met z’n allen halen we haar met onze rolstoel op. Al snel is iedereen aan boord en wordt het eerste kopje koffie met soesjes genoten. Ook Els zegt te hebben uitgekeken naar de smaak van de koffie. Onno legt het een en ander uit over de Vaarwens en wat de dag kan gaan brengen. Vervolgens worden de trossen losgegooid en koers gezet naar Pampus, want dat was Els haar wens.

Al snel zijn de Oranjesluizen in zicht. Na een vlotte schutting komt het Markermeer in beeld. Els komt bij de stuurstand zitten en kijkt glunderend over de grote watervlakte. Sem neemt het roer over, maar... niet voor lang. Oma Els wil het roer wel overnemen en Onno zorgt dat Els op goede hoogte komt te zitten en koersvast brengt zij de Vaarwens naar Pampus. Een mooi plaatsje aan de steiger is zo gevonden en de lunch komt op tafel. Ieder laat het zich goed smaken en ook de bouillon en het zelf meegenomen glaasje wijn - dat daar prima bij lijkt te passen - gaat er bij Els goed in.

Dan aan wal in Pampus. Niet erg rolstoelvriendelijk, maar Onno brengt Els via een ongelijk hellend pad wel naar de mooie plekjes. Els - die altijd al de natuur heeft omarmd - geniet van de bloemen die ze tijdens het ritje tegenkomt. Minder geniet ze als ze van bovenaf via een rand naar beneden kan kijken, dus zorgt Onno dat de afstand tot et uitzicht voldoende is, zodat Els wel blijft genieten. Terug aan boord wordt weer koers gezet richting de Oranjesluizen. Moeder Els en dochter Elbi, waar zich later D.J. bijvoegt, komen in een zwaar gesprek over wanneer Els van het leven afscheid zal nemen, maar Els is een dame die regie in handen heeft en houdt. Zo vertelt ze dat ze a.s. maandag een afscheidsfeest met barbecue gaat geven. “Zo ben ik er zelf nog bij en kan ik ook nog zelf wat zeggen!” zegt ze met een grote lach op haar gezicht…

Via de Oranjesluizen, Schellingwoude en het IJ verhoogt de Vaarwens haar snelheid om op tijd terug te zijn in de Marinahaven waar de taxi (zou) wacht(en). Snel verlaat Els met haar familie de Vaarwens, maar de taxi is verdwenen! Dochter Elbi neemt de telefoon en rust niet voor een nieuwe taxi verschijnt. Hierin kan Els weer fijn naar haar eigen huis. “En morgen,” zo verzuchtte ze, “blijf ik lekker thuis in mijn eentje!”
Niet echt in haar eentje, want ze gaat heerlijk genieten van haar bloemetjes die ze deze week vers heeft geregeld. Ze kijkt er nu al naar uit…
Els we wensen jou alles wat nu goed voor je is, en zeker een mooi waardevol afscheidsfeest maandag.

Vaarwel dappere Els.
Auteur Vaarwens / Carla

Dagschipper Onno en boots Carla voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Forteiland Pampus voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lief bericht van Elbi:

Hierbij een mega bedankje voor onze heerlijke vaarwensdag van gister…
Wat hebben we met z’n 6en genoten en in het bijzonder mijn moeder, die deze vaarwens als 1 van haar afscheidswensen had gekozen. En wat hebben we een heerlijke, prachtige, warme, zonnige dag gehad. Vanuit de Amsterdamse haven vertrokken, richting Pampus en terug via een D-tour langs het pittoreske Nieuwendam. Prachtige uitzichten, prachtige plaatjes, echt geweldig. En deze dag was niet hetzelfde geweest zonder onze schipper Onno en boots Carla, wat een lieve, geduldige mensen met mooie verhalen. Nogmaals onze grote dank voor deze onvergetelijke dag, die we niet snel zullen vergeten. Een prachtige herinnering!
Hartelijke groet, Elbi Valeton (dochter van Els Tol)


Elisabeth 11
Elisabeth 12
Elisabeth 13
Elisabeth 14
Elisabeth 15
Elisabeth 16
Elisabeth 17
Elisabeth 18
Elisabeth 19
Elisabeth 20
Elisabeth 21
Elisabeth 22
Elisabeth 23
Elisabeth 24
Elisabeth 25
Elisabeth 26
Elisabeth 27
Elisabeth 28
Elisabeth 29
Elisabeth 30