Skip to main content

Vaarwens 1056 op 15-07-2022

1056 Alfred 10Muiden is the place to be…


Onze gast voor deze vaardag is de heer Alfred (geb.1946) die samen met zijn vrouw Rini, dochter Carla, zoon Dennis en kleinkind Davina (bijna 2 jaar) de vaardag komt beleven. Alfred trof het niet in zijn latere leven m.b.t. zijn gezondheid, want de lijst met aandoeningen is lang. Hij is inmiddels één been kwijtgeraakt, is extreem vermoeid door alles en voelt zijn krachten afnemen. Ze horen via kennissen die eerder mee geweest zijn met een vaarwens over de mogelijkheden om nog een dag te kunnen varen. Daar heeft Alfred wel oren naar en vandaag gaat hij op deze mooie zomerdag het water op.

In Amsterdam schijnt de zon alweer volop over de stad als dagschipper Klaas en bootsen Henk en Riet het schip voorbereiden. Alfred en het gezelschap komt met de Valys uit Epe en zal tussen 10.00 en 10.15 uur arriveren, dus zorgen we dat alles tijdig in gereedheid is.

Schipper Klaas doet verslag..


Ook de rolstoel staat al klaar om Alfred in zich op te nemen, maar wat schetst ons de verbazing als bij het aanmeldingstelefoontje even voor 10-en het gezin al op praatafstand bij het schip staat! Koffiemachine en hot water ketel gaan snel aan en wij stappen direct de wal op. Waar is Alfred? Oh die staat daar al, krijgen we te horen. Met veel wilskracht is Alfred gelukkig meer mobiel als aangekondigd, maar toch nodigen we hem even uit om op 4 wielen de Vaarwens te embarkeren. Dat koffie is vers is, mag duidelijk zijn. Na verwelkoming mogen wij, na alle suggesties naar voren te hebben gebracht, bepalen waar de reis heen gaat. Henk wil wel weer eens naar Muiden. Rini is gelijk enthousiast want een familielid had het kort geleden over dit prachtige stadje gehad. So Muiden here we come!

De kleine Davina weet de bemanning direct om de vingers te winden en fotogeniek als ze is, zal ze op vele plaatjes staan. Ook opa Alfred bekommert zich veelal om zijn kleindochter en ze laat zich dit graag welvallen. We doen even de oude Houthaven met veel mooie nieuwbouw aan en varen vervolgens langs Stenen hoofd, Centraal Station en het Oostelijk havengebied richting Oranjesluizen. Henk is goed thuis in Amsterdam en haar voorplaatsen en kan 100 uit verhalen daarover, wat Dennis bewonderend in zich opneemt. Het voorschip is inmiddels ingenomen door gehele familie Wolf en koesterend in het zonnetje en genietend van een welkom windje stomen we na de Oranjesluizen over het buiten-IJ op naar het IJmeer.

Op het IJmeer ligt een groene glans van fonteinkruid en met enige angst in de ogen stuurt schipper Klaas de Vaarwens door de brei. Henk heeft ervaring met deze plantengroei. “Als het motortoerental wat terugloopt, moet je even achteruit geven”, is zijn advies. Het valt gelukkig mee. Pampus wordt even geïnspecteerd en daarna is Muiden aan de beurt. De ‘Koninklijke’ heeft een plekje voor ons waar we met zicht op het mooie Muiderslot mogen genieten van de lunch die Riet ons presenteert. We liggen mooi op schema en na een half uurtje keren we de steven.

Op de terugweg sturen we maar wat meer richting de vaargeul van het IJmeer om het gewas te omzeilen. Alfred wil nu wat meer uitkijken en dus neemt met stoel en al plaats op het liftje achter de stuurstand. Dat bevalt! Hij bekijkt geïnteresseerd alle instrumenten op het dashboard en is pas tevreden na begrepen antwoord. Vuurtoreneiland wordt gepasseerd en we besluiten ook even het vissersplaatsje Durgerdam aan te doen. Mooi ligt het te blaken in het zonlicht en wat is het toch een verschil met de blokbebouwing van IJburg aan de overzijde. We zeggen de havenmeester gedag, varen het geultje uit en zoeken de Oranje sluizen weer op.

Alfred daalt weer af naar het hoofddek en nestelt zich aan de leestafel. Rini, Carla, Dennis en Davina nemen het schip in en zwerven van voor naar achter en van bakboord naar stuurboord over de Vaarwens. “Wat een feest”, zegt Rini steeds en Alfred laat zich ook in dezelfde trend horen: “Dit pakken ze ons niet meer af”. In de Oranjesluizen zien we dat na even fel achteruitslaan, een flinke struik fonteinkruid naar de oppervlakte komt. Ha, Henk heeft gelijk. Na de sluizen hebben we nog even tijd om de familie Wolf het andere Amsterdam in Zijkanaal K te laten zien, maar daarna moeten dan toch echt naar de Marina, daar de Valys niet altijd amused is als de klant op afgesproken tijd niet aanwezig is.

Davina doet haar middagdutje op het bankje op het voorschip waarbij oom Dennis, moeder Carla en oma Rini om beurt voor het schone slaapsterretje zorgen. Op de afgesproken tijd is iedereen echter paraat en met veel bedankjes en sterktewensen nemen we afscheid van elkaar. Alfred is vol goede moed en buigt het vaarwel om tot een tot ziens.

Dag doorzettende, wilskrachtige, tikkeltje eigenwijze, Alfred. Houd nog even vol!
Auteur Vaarwens / Klaas

Met dank aan: Dagschipper Klaas en bootsen Henk en Riet voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Alfred 12
Alfred 13
Alfred 14
Alfred 16
Alfred 20
Alfred 21
Alfred 22
Alfred 24
Alfred 28
Alfred 29
Alfred 38
Alfred 39
Alfred 49
Alfred 54
Alfred 58
Alfred 65
Alfred 68
Alfred 73
Alfred 75
Alfred 80