Skip to main content

Vaarwens 1057 op 16-07-2022

1057 Heidi 10Varen op de valreep…

Heidi (geb.1960) ligt in het hospice te Huizen en wacht op wat gaat komen. Heidi heeft een verstandelijke beperking. Zij heeft twee zussen en een broer die heel goed voor haar zorgen en die graag nog mooie herinneringen met haar willen maken zolang de situatie van Heidi dat toelaat. De planning gaat direct na het binnenkomen van de wens aan de slag, want het is ‘vijf voor twaalf’! We vonden twee vrijwilligers die hun vrije zaterdag willen opofferen om Heidi haar wens te vervullen en vandaag gaat ze het water op.

Dagschipper Dirk Jan en boots Gerrit bereiden het schip voor op de komst van Heidi op de brancard middels de WensenAmbulance Amsterdam. De koffie pruttelt, de broodjes zijn gehaald en we zijn er klaar voor…
Dan komt de gezellige ambulance aan met daarin Heidi die nog amper 40 kilo weegt. Ambulancevrijwilligers Linda en Peter rijden haar behoedzaam naar buiten, waar ook Heidi haar naasten haar op staan te wachten. Snel aan boord, waar de koffie is met iets lekkers erbij.

Tijdens de koffie doet Dirk Jan een welkomstwoordje en vraagt waar het gezelschap heen zou willen. Dan blijkt de Zaanse Schans bovenaan het verlanglijstje te staan, dus gaan de trossen los en scharrelen we die kant op. Onderwijl hangt er een gezellige sfeer aan boord en iedereen gaat met elkaar om alsof we elkaar al jaren kennen. Heidi krijgt nog de ‘vaarwensboost’ en wil graag in de rolstoel. Zwak als ze is, lukt dat toch en ze geniet met een grote ‘G’!

De Wilhelminasluis passeren we, de historische fabrieksgebouwen, mooie huizen en groengekleurde Zaanse woninkjes schuiven over eenieders netvlies. De molens komen in zicht en bij de molen ‘Het Jonge Schaap’ meren we aan, waar Gerrit met hulp van de familie een heerlijke lunch serveert. Helaas is de molen dicht vanwege de renovatie van de wieken, dus gaan de trossen weer los en beginnen we een relaxte terugtocht.

Ook nu lijkt alles anders omdat we de andere kant op varen en Heidi wil niets missen van al het gebeuren. Als we aankomen in de Amsterdam Marina, ligt Heidi weer op de brancard, want het batterijtje is leeg. Na het van boord gaan nemen we met een simpel en welgemeend “Vaarwel lieve Heidi” afscheid en brengen haar weer naar de ambulance. Heidi heeft op de valreep nog gevaren en de familie heeft eem mooie herinnering voor altijd…

Vaarwel Heidi
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Dagschipper DirkJan en boots Gerrit voor hun inzet
WensenAmbulance Amsterdam voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Heidi 102
Heidi 105
Heidi 106
Heidi 107
Heidi 110
Heidi 112
Heidi 116
Heidi 120
Heidi 123
Heidi 126
Heidi 127
Heidi 131
Heidi 132
Heidi 133
Heidi 136
Heidi 138