Skip to main content

Vaarwens 1058 op 18-07-2022

1058 Henk 10Het kaarsje gaat snel uit…

Vandaag hebben we Henk (geb. 1929) te gast en hij komt samen met zijn dochter, bonus dochter en een vriendin. Door de nierfalen wegens de celdelingsziekte wordt hij steeds minder en weet het soms even niet meer. Het kaarsje gaat nu snel uit. Dochter Ellen vind een brochure van Vaarwens in het Hospice Almere en vult direct het intakeformulier in, want Henk was een zeiler in hart en nieren. Op de intake vermeldt ze; ‘Varen is zijn lust en zijn leven. Het zou zo fijn zijn hem nog eenmaal te zien genieten op het water.’

In de ochtend van een aankomende snikhete dag maken dagschipper Frouk en boots Anneke het schip klaar. Snel alles open en doorluchten, zodat de verkoeling van het water kan binnenstromen. Frouk moet er even weer inkomen na haar welverdiende vakantie, maar staat weer helemaal aan. De broodjes zijn gehaald en de koffie staat klaar…

Een mooi verslag van Frouk en Anneke:


Wanneer zijn scheepje binnen afzienbare tijd achter de horizon verder zal zeilen, wil Henk nog één dag volop genieten en varen. Na een entree met hindernissen (de slagboom ging niet open) konden we dan onze gast van vandaag - de 93-jarige Henk - begroeten. De Wensambulance - bestuurd door Joost en bijrijder/verpleegkundige Kees en vriendin Tootje - kwam om half twaalf uit Almere aan, op de bumper gevolgd door een auto met dochter Marieke en ‘bonusdochter’ Karin.

Gauw aan boord, waar een heel licht briesje voor de gewenste verkoeling zorgde. Koffie met lekkers, of een ander drankje, maar in elk geval met lekkers werd met smaak verorberd. Frouk hield een welkomstwoordje en luisterde vooral naar wie Henk is en wat Henk zoal had gedaan in zijn leven. Daarna gingen snel alle lijnen los en voeren we richting Oranjesluizen.

Henk was na zijn Indië tijd (als militair) helemaal vol van zeilen. Zeilen in de Valken klasse en zeilen in de Vrijheid klasse was zijn lust en zijn even. Vele wedstrijden en kampioenschappen heeft hij gevaren, vooral op de Loosdrechtse plassen, maar ook met wedstrijden door het hele land! Henk had een super heldere dag en wist het ons allemaal haarfijn te vertellen, zelfs de nummers van de Valk en de Vrijheid waarin hij voer wist hij (ik ben ze helaas alweer vergeten). Ook was hij langere tijd zeer betrokken bij de Scouting, een enthousiasme dat hij ook aan zijn kinderen doorgaf.

Henk is geboren in Amsterdam Oost, de Indische buurt en heeft daar ook lang gewoond. Hij genoot van ‘Amsterdam vanaf het water’ een aanzicht dat alleen zij kennen die het voorrecht hebben over het binnen IJ te varen en er oog voor hebben. Aan Henk en zijn gezelschap was dit zeer besteed. We meldden ons voor de Oranje sluizen en konden vrijwel direct schutten en mochten als eerste de sluis invaren vóór alle andere recreatie vaartuigen en dat waren er heel wat! Na de sluis werd koers gezet naar Durgerdam, waar we aan de passanten steiger in de jachthaven, met het windje in de kont heerlijk lagen. Ook hier kwamen verschillende herinneringen boven, ditmaal van Ambulance chauffeur Joost, als kind van ouders met een binnenvaartschip en de herinneringen waren van zwemmen leren aan een touw en een haak en met diertjes met een lange staart in de sloot. We hebben er allen smakelijk bij gegeten en gelachen.

De door de Hema bereidde en door Anneke vervolmaakte lunch werd dan ook met smaak genoten. Heerlijke aardbeien, speciaal voor Henk, smaakten hem prima. Na een goed half uurtje ‘kozen we weer zee’ en ditmaal stuurde Henk ons feilloos van Durgerdam, onder de Schellingwouderbrug door tot voor de Oranje sluizen. Veel foto’s werden daarvan gemaakt en bij het vastleggen van deze herinnering werd het menigeen wat vochtig in de ogen! We konden nog net mee in de Noorderkolk en een ieder vermaakte zich om de angstige gezichten toen die grote gele Vaarwens zich er netjes tussen manoeuvreerde!

Henk verruilde de rolstoel voor de brancard en laadde de accu weer even op. Rustig scharrelend langs de IJ oever kwam de Marina weer in zicht. Anneke toverde ijsjes uit de vriezer en dat was helemaal geweldig. Henk koelden we met wat vochtige koele doeken en samen met dat ijsje kon hij het wel volhouden. Tussen half vier en vier meerden we weer aan in de Marina. Een prachtige, emotionele en dierbare dag kwam ten einde. Nog een mooie groepsfoto en Henk ging terug in de Ambulance op weg naar Almere. Zijn scheepje zal nog kort in het zicht zeilen om daarna achter de horizon verder te koersen.
Wij wensen Henk en zijn dierbaren nog mooie herinneringen!

Vaarwel Henk
Auteur Vaarwens / Frouk en Anneke

Met dank aan:
Dagschipper Frouk en boots Anneke voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Haven Durgerdam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Henk 101
Henk 103
Henk 105
Henk 111
Henk 112
Henk 113
Henk 115
Henk 117
Henk 125
Henk 129
Henk 131
Henk 143
Henk 144
Henk 145
Henk 151
Henk 152
Henk 156
Henk 165
Henk 171
Henk 173